Hlavní obsah

Převrat v Rovníkové Guineji mělo podporovat Španělsko

CNN, Novinky, DPA, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALABO

Španělsko a Jihoafrická republika daly zelenou státnímu převratu v na ropu bohaté Rovníkové Guineji, jenž ztroskotal v roce 2004. Před soudem v Malabo to ve středu řekl někdejší britský námezdní žoldák Simon Mann, který rovněž za jednoho z hlavních organizátorů označil syna britské expremiérky Margaret Thatcherové Marka.

Článek

Podle Manna sir Thatcher byl součástí „manažerského týmu, tedy nikoliv pouhý investor“. Šéfem měl být londýnský milionář Eli Calil. Oba muži svou roli při převratu popírají. Thatcher vyvázl v JAR s podmínkou a pokutou za to, že převrat pomohl neúmyslně financovat.

Mann, jemuž za přípravu puče hrozí 30 let za mřížemi, uvedl, že připravovaný násilný převrat měl pro něj povahu oficiální operace. V případě úspěšnosti převratu by se novým prezidentem země stal dlouholetý lídr opozice Severo Moto, který pobýval ve Španělsku. Podle Manna akci posvětila španělská vláda José Marii Aznara a dokonce tlačila na její urychlení vzhledem k blížícím se volbám. Španělsko to odmítá.

:. Sir Mark Thatcherfoto: Reuters/Mike Hutchings

Mark Thatcher, který s Mannem pobýval v Kapském městě, měl souhlasit s poskytnutím helikoptéry, která by Mota přivezla do země. Thatcher tvrdil, že si myslel, že vrtulník měl sloužit na záchranářské akce.

Mann byl spolu s dalšími 64 lidmi zatčen před čtyřmi lety v Zimbabwe, kam je dopravilo letadlo vyslané z JAR. Od té doby byl ve vězení za pokus nakoupit zbraně bez licence. Do Rovníkové Guineji byl kvůli procesu vydán počátkem letošního roku. Obžaloba slíbila, že za vydání nebude požadovat trest smrti.

Soud v guinejském hlavním městě doprovázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. Verdikt se očekává do čtvrtka. Jedenáct mužů, mezi nimi jihoafrický obchodník se zbraněmi Nick Du Toit, kteří tvrdili, že byli Mannem najati, už byli odsouzeni a nastoupili do vězení.

Rovníková Guinea je někdejší španělská kolonie. V zemi bohaté na ropu vládne od roku 1979 prezident Teodoro Obiang, který moc uzurpoval svržením svého strýce.
Jeho vláda je obviňována z rozsáhlých porušování lidských práv a násilného potlačování opozice. Země figuruje v první desítce na seznamu nejvíce zkorumpovaných států světa, sestaveného organizací Transparency International.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám