Hlavní obsah

Syn prezidenta Rovníkové Guiney utratil za týden 1,5 mil. USD

Novinky, DPA, The Star, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Čtyřiatřicetiletý syn prezidenta Rovníkové Guiney Teodora Obianga Nguemy Mbasogo utratil za jeden jediný týden v přepočtu 1,5 miliónu dolarů (asi 37,5 mil. Kč). Pomyslný účet jeho luxusního života v Jihoafrické republice mu ve středu vystavil tamní bulvární deník The Star.

Článek

List s odkazem na anonymní zdroj konstatoval, že prezidentův syn Teodorin Nguema Obiang pobývá v Kapském Městě od poloviny minulého týdne. Za tu dobu si koupil dva vozy značky Bentley a jeden automobil značky Lamborghini. Zahájil navíc rozsáhlou luxusní rekonstrukci dvou vil na předměstí Kapského Města. Zatím přebývá v drahých hotelech.

Absolvent kalifornské univerzity v Malibu Teodorin Nguema Obiang v otcově vládě zastává post ministra zemědělství, lesů a životního prostředí. V domovské Rovníkové Guiney je navíc vlastníkem jediné soukromé rozhlasové stanice v zemi Radio Asonga, stejnojmenné televize; patří mu i řada ochranných známek v oblasti hudby a prosperující firma na těžbu dřeva. Jeho bohatství pochází ale většinou z produkce ropy. Má se stát i příštím prezidentem země. Jeho otec Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, který je u moci od roku 1979, trpí rakovinou prostaty.  

Hýřivý život budoucího vládce Rovníkové Guiney přezdívaného rovněž africký šejk je vnímán v zahraničí velmi nelibě. Také proto, že téměř půl miliónů lidí obyvatel země musí denně vystačit s méně než jedním dolarem. Mezinárodní organizace Amensty International opakovaně uvedla, že prezidentova rodina nastolila v Rovníkové Guiney diktaturu a zneužívá jejího bohatství pro soukromé účely. Americká FBI kvůli podezřelým machinacím zmrazila v USA na účtu Riggs bank více než 600 mil. USD (asi 15 mld. Kč).  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám