Hlavní obsah

„Přál jsem si zemřít.“ Soud v USA řeší dvacet let staré mučení iráckých vězňů Američany v Abú Ghrajbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety šokovaly svět fotografie mučených vězňů a usmívajících se amerických vojáků, kteří je měli střežili v iráckém vězení Abú Ghrajb. Trojice, která útrapy přečkala, má nyní naději na zadostiučinění. U federálního soudu v Alexandrii v americkém státě Virginia začal v pondělí proces se společností CACI, jež armádě poskytla vyšetřovatele, kteří vedli výslechy.

Archivní záběry z vězení Abú Ghrajb před 20 letyVideo: AP

 
Článek

Je to vůbec poprvé, co se obvinění ze strany mučených vězňů z Abú Ghrajbu dostalo před americkou porotu, už dříve ale trýznění řešily - a také za ně rozdávaly tresty - vojenské soudy.

Soud s kontraktorskou společností, jež sama pochybení popírá, začal podle televize CNN svědectvím jednoho z Iráčanů, který vypověděl, že jej v nechvalně známé věznici bili a nechávali jej celé hodiny svázaného a nahého.

„Přál jsem si zemřít,“ řekl porotě Salah Al-Ejaili, jeden z trojice Iráčanů žalující CACI. Porotě v pondělí popisoval „strach a hrůzu“, které zažil během čtyřicetidenního držení v Abú Ghrajbu na konci roku 2003. Al-Ejaili je novinář na volné noze a nyní žije ve Švédsku, kde dostal azyl.

Americká soukromá firma odškodnila Iráčany mučené ve věznici Abú Ghrajb

Amerika

Personál věznice podle Al-Ejailiho nosil vojenské i civilní oblečení. Bývalý vězeň popsal, že běžně dostával na hlavu černý pytel před tím, než jej donutili se svléct a připoutali ho na dlouhou dobu ke zdi ve studené prázdné místnosti. Byl prý také pravidelně bit a podstoupil i psychické mučení s použitím oslepujících světel a hlasité hudby, kvůli kterým se ve vězení v podstatě nedalo spát. Když už nehrála hudba, byl prý slyšet křik ostatních vězňů.

Během svého pobytu ve vězení Al-Ejaili údajně jednou vyzvracel černou žluč a cítil se, jako by mu „chtěl žaludek vyskočit“. Americký voják ho prý donutil zvratky vytřít vlastní vězeňskou uniformou.

Advokát CACI John O’Connor během úvodních prohlášení vinil z mučení v Abú Ghrajbu „několik zkažených jablek“ z americké vojenské policie. Tito „sadističtí jedinci“ byli podle něj prý již souzeni a v některých případech posláni do vězení.

„Není sporu, zda k mučení došlo,“ uvedl, ale dodal, že nejsou důkazy, že by žalující straně ublížili zaměstnanci CACI. Podotkl, že za provoz věznice byla zodpovědná americká armáda, jež si prý CACI najala, protože měla „příšerný nedostatek“ vyšetřovatelů.

Advokát irácké trojice Baher Azmy naproti tomu tvrdí, že se vyšetřovatelé CACI mučení nejen zúčastnili, ale dokonce jej vedli. Porota podle něj nemůže odstranit „skvrnu zanechanou Abú Ghrajbem“ na Spojených státech, ale může poskytnout trochu spravedlnosti.

Celý soud by měl trvat dva týdny a vypovídat při něm budou i zbylí dva Iráčané, kteří zažalovali CACI. Ti žijí v Iráku. Svědčit budou též členové americké armády, již už byli za podíl na mučení v Abú Ghrajbu shledáni vinnými.

Írán se doma chlubí úspěšným útokem na Izrael. Vysílá záběry požárů v Chile

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám