Hlavní obsah

Pozastavení patentů na výrobu vakcín potopil Berlín

Právo, vpl

Lídři Evropské unie se postavili proti výzvě administrativy amerického prezidenta Joea Bidena k patentovým výjimkám z očkování proti covidu-19 a vyzvali USA, aby vyvážely očkovací látky, pokud chtějí pomoci chudým zemím v jejich potřebě. Návrh ještě před víkendovým summitem podporovala většina členských zemí EU, proti se postavilo Německo.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Premiér Andrej Babiš a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na sobotním jednání summitu EU.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová po dvoudenním summitu vedoucích představitelů EU v portugalském Portu v sobotu prohlásila, že pozastavení práv duševního vlastnictví není řešením nedostatku dodávek, a vybídla, aby se místo toho státy zaměřily na zvýšení výroby.

Znovu jsem zde dala jasně najevo, že nevěřím, že uvolnění patentů je řešením
Angela Merkelová

„Znovu jsem zde dala jasně najevo, že nevěřím, že uvolnění patentů je řešením, jak poskytnout vakcínu více lidem,“ řekla Merkelová. „Domnívám se, že potřebujeme kreativitu a inovativní sílu firem. To zahrnuje patentovou ochranu,“ dodala za situace, kdy už několik dní zuří politická debata o dočasném uvolnění práv duševního vlastnictví, po němž chudší země už dlouho volaly a které minulý týden překvapivě podpořil Biden.

Macron otočil

Merkelová podle televize ARD argumentovala také tím, že odborné znalosti o nových vakcínách na bázi mRNA by mohly proudit do Číny, která by mohla tohoto know-how využít snadněji než rozvojové země.

Patenty na výrobu vakcín se uvolňovat nebudou, zarazila nápad Evropská unie

Svět

Ve čtvrtek, den před zahájením vrcholné schůzky, Merkelová podle webu Spiegel Online jednala s vedením německé firmy BioNTech, která spolu s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer vytvořila největšího světového výrobce preparátů proti covidu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a vrcholní představitelé EU pak zopakovali rétoriku kancléřky, napsal britský list Financial Times. Macron podotkl, že debata o patentech je legitimní, ale jiná opatření pomohou v krátkodobém horizontu vyrábět více vakcín.

EU zvažuje uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

„Velmi jasně vyzývám Spojené státy: zrušte zákaz vývozu nejen vakcín, ale i součástí pro jejich výrobu,“ prohlásil po jednání. Západní země podle něj musejí začít chudším státům poskytovat více vakcín, než bude namístě debata o patentech.

Šéf Elysejského paláce přitom ještě ve čtvrtek tvrdil, že s Bidenovým návrhem „naprosto souhlasí“.

I Babiš se přiklonil k nastalé většině

Televize Sky News upozornila, že před začátkem summitu se Francie, skandinávské země a některé státy jižního křídla, byť s výhradami, zasazovaly o pozastavení patentové ochrany, na opačném pólu stálo především Německo.

Nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že mezi lídry panovala „všeobecná váhavost“ k odstranění patentů. „Mohlo by se stát paradoxem, že udělením výjimek z duševního vlastnictví byste mohli mít problémy se zvýšením produkce,“ upozornil s tím, že výjimky by mohly narušit stávající globální dodavatelské řetězce pro vakcíny. Současné očkovací látky na bázi mRNA obsahují 280 složek z 19 zemí.

Spojené státy podpořily uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

Z pohledu Evropské unie není americký návrh, aby výrobci mohli produkovat vakcíny bez licenčních poplatků, rychlým řešením celosvětového nedostatku očkovacích látek, potvrdil v sobotu Charles Michel, předseda Evropské rady.

Při večerní diskusi se k tomuto názoru v pátek podle ČTK přiklonilo více lídrů včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ten před debatou prolomení patentů podpořil, po ní ho ale označil za nesmysl.

Kritici tvrdí, že překážkou nejsou patenty, ale výrobní kapacita, znalosti a dodávky surovin. Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, v Portu zdůraznila, že místo dočasné anulace patentové ochrany se vyráběné vakcíny musejí sdílet a vyvážet.

WHO posvětila použití čínské vakcíny Sinopharm

Evropa

EU zdůrazňuje, že je v současné době jediným demokratickým regionem, který vakcíny vyváží. Unie exportovala více než 200 milionů dávek, zhruba stejné množství, které se dostalo do členských zemí.

Papež podporuje vakcíny všem
V debatě papež František vyzval k dočasnému pozastavení práv duševního vlastnictví.
Učinil tak ve videoposelství v rodné španělštině pro charitativní koncert Vax live.
Varoval před nacionalismem, který se podle něj projevuje ve všech fázích pandemie.
„Duch spravedlnosti nás nabádá k tomu, abychom zabezpečili vakcíny pro všechny,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám