Hlavní obsah

Porušujete dohodu o autonomii Hongkongu, vzkazují Britové Číně

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království oznámilo, že je Čína „ve stavu trvalého neplnění” společné britsko-čínské deklarace z roku 1984, která měla Hongkongu zaručit vysokou míru autonomie poté, co se území v roce 1997 vrátí pod kontrolu Pekingu. Podle šéfa britské diplomacie Dominika Raaba představují zásahy do hongkongských voleb jasné porušení závazků.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab

Článek

„Spojené království bude pokračovat v zastávání se hongkongských obyvatel. Čína se musí začít chovat v souladu se svými právními závazky a ctít základní práva a svobody v Hongkongu,” uvedl ministr Raab.

Reagoval tak na čínský zákon, který oslabí podíl demokraticky zvolených zákonodárců v Hongkongu a podrobí všechny nominované novému procesu lustrování.

Čínský parlament schválil návrh volebního zákona v Hongkongu omezující jeho svobody

Svět

Raab uvedl, že právní reformy navrhované čínskou vládou jsou součástí snahy potlačit všechny kritické hlasy. Už minulý rok přijal čínský parlament kontroverzní bezpečnostní zákon, který umožňuje poslat hongkongské demonstranty do vězení na doživotí. Stačí, když jejich aktivitu čínské úřady vyhodnotí jako separatistické či teroristické jednání.

Někteří konzervativní poslanci vyzvali ministra, aby na část čínských politiků uvalil sankce.

Čína dokument z osmdesátých let neuznává

Jak uvádí deník Financial Times, velká část čínských zástupců nepovažuje dokument z roku 1984 za směrodatný.

Hongkongu mají vládnout jen čínští patrioti

Svět

Společná deklarace, o které britská strana tvrdí, že je porušována, byla podepsána tehdejší britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a jejím čínským protějškem Čao C'-jangem. V platnost vstoupila v roce 1997, kdy britská kontrola nad územím Hongkongu skončila.

Financial Times podotýkají, že politika vůči Číně je pod vedením současného premiéra Borise Johnsona značně odlišná od té z dob jeho spolužáka a předchůdce Davida Camerona.

Čína odsoudila deset hongkongských aktivistů za pokus o útěk na Tchaj-wan

Svět

Zatímco tehdejší premiér tvrdil, že britsko-čínské vztahy procházejí „zlatou érou”, Johnsonova strategie počítá s Británií, která bude méně závislá na čínských investicích a technologiích.

Neznamená to ale, že by Britové ztráceli zájem o Asii. Začátkem roku potvrdili záměr zvýšit svou přítomnost v tichomořském regionu, když podali žádost o připojení se k jedenácti státům smlouvy CPTPP. Námořnictvo pak plánuje do východní Asie v létě vyslat svoji letadlovou loď HMS Queen Elizabeth.

Reklama

Výběr článků

Načítám