Hlavní obsah

Poprvé od 2. světové války je na světě přes 50 miliónů uprchlíků, polovina z nich jsou děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Více než 50 miliónů osob bylo na konci loňského roku bez domova v důsledku válečných konfliktů. To je nejvíce od druhé světové války, oznámil v pátek úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: ČTK/AP

Irácká rodina prchá před boji v Mosulu.

Článek

„Čelíme ohromnému skoku, enormnímu nárůstu počtu nucených vysídlení ve světě,“ uvedl šéf úřadu António Guterres ke zprávě UNHCR pro rok 2013, kterou úřad vydal při příležitosti pátečního Světového dne uprchlíků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkem bylo na konci roku na útěku před boji 51,2 miliónu lidí, tedy o šest miliónů více než o rok dříve. 16,7 miliónu jich uprchlo za hranice, 33,3 miliónu lidí je na útěku v hranicích vlasti a zbylých 1,2 miliónu jsou azylanti čekající na vyřízení svých žádostí. Polovinu ze zmíněných více než 50 miliónů tvoří děti.

Prudký nárůst bezprizorných způsobily boje v Sýrii, střední Africe, Jižním Súdánu či Afghánistánu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Z jakých zemí je nejvíce uprchlíků

„Konflikty se stále množí a ty staré nekončí,“ poznamenal Guterres a dodal, že zvláště špatně jsou na tom uprchlíci, kteří jsou z domova už léta. Je jich okolo 6,3 miliónu.

„Svět je násilnějším a víc lidí je nuceno prchat,“ řekl Guterres a upozornil, že humanitární organizace nemají dostatečné kapacity na to, problém vyřešit, k tomu je třeba větší akceschopnost Rady bezpečnosti OSN. „Frustruje mě utrpení lidí. Tolik nevinných lidí umírá, tolik nevinných prchá, tolik nevinných má úplně zničené životy, a svět není schopen tento nesmysl zastavit,“ uvedl Guterres.

Zůstávají na bedrech zaostalých států

Nejvíce uprchlíků je z Afghánistánu a jen Pákistán jich má na svém území 1,6 miliónu. V Sýrii je 6,5 miliónu lidí, kteří opustili své domovy, spousta z nich opakovaně.

OSN upozorňuje, že stále více se o běžence musí starat ekonomicky zaostalé země. Rozvojové státy se potýkají s 86 procenty migrantů, zatímco ty bohaté jen se zbylými 14 procenty. Guterres také upozornil, že navzdory rostoucímu odporu proti přistěhovalcům v Evropě jich starý kontinent přijímá poměrně méně než před deseti lety. Tehdy se v evropských zemích nacházelo 30 procent uprchlíků, zatímco v rozvojových státech 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám