Hlavní obsah

Popel a zplodiny chňapají po zdrojích vody v Sydney

DPA, ČTK, vpl, BBC
Sydney

Australské úřady v pátek sdělily, že se zaměřují na ochranu vodních elektráren, čerpacích stanic, potrubí a další infrastruktury před rozsáhlými požáry. Ty v posledních týdnech ohrožují největší město Sydney.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požáry u SydneyVideo: AP

 
Článek

Po mírném ochlazení a slabém dešti, které oblast zasáhly na Štědrý den, meteorologové předvídají, že teploty ve státě Nový Jižní Wales překročí příští týden opět hranici 40 stupňů Celsia.

„To může ztížit boj s požáry v blízkosti přehrady Warragamba, která zásobuje vodou asi 80 procent z pěti milionů obyvatel Sydney,” připustil Scott Graham, velitel hasičského sboru nasazeného v oblasti.

Požáry už vyhubily 30 procent koalů Nového Jižního Walesu

Svět

Přehrada leží 65 kilometrů západně od Sydney a zachytává vodu tekoucí z hor. Před necelými třemi lety se zcela naplnila, avšak v důsledku dlouhodobého sucha je v současnosti podle vodárenské společnosti WaterNSW naplněná pouze na 45 procent.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požáry v Austrálii

Závod s časem

WaterNSW spravuje v Novém Jižním Walesu víc než 40 přehrad. Její představitelé vyslovili obavy, že velké množství popela a zplodin by mohlo hrozit kvalitu vody ve vodních nádržích, pokud by po požárech následoval silný déšť.

„Už stavíme ochranné bariéry na zachycení těchto nečistot. Je to ale závod s časem,” potvrdila Abigail Strawová, mluvčí firmy.

Omlouvám se za svou dovolenou, vzkázal australský premiér z Havaje. Kvůli požárům umírali hasiči

Svět

Australský premiér Scott Morrison odmítl kritiku Grety Thunbergové, šestnáctileté švédské klimatické aktivistky, za to, že nedává do souvislosti zničující požáry a klimatické změny. „Budeme dělat v Austrálii to, o čem si myslíme, že je dobré pro Austrálii. Zodpovídám se Australanům a nikomu ze zámoří,” řekl britskému listu The Daily Mirror.

Výzvy, aby se jeho vláda rozhodněji postavila klimatickým změnám, právě teď, tváří v tvář požárům, označil za lehkomyslné. „Nikdy nepanikařím. Nemyslím, že v panice se dají řešit problémy, či dokonce řetězce problémů,” ujistil.

Plameny decimují populaci koalů

Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom list The Guardian s odvoláním na Sussan Leyovou, australskou ministryni pro životní prostředí.

V Austrálii vyhlásili výjimečný stav kvůli požárům, lidé v Sydney nosí roušky

Svět

Pobřeží na severu Nového Jižního Walesu je domovem významného množství australských koalů. Jejich počet se odhadoval na 15 tisíc až 28 tisíc. Podle Leyové ale nejspíš až 30 procent těchto zvířat uhynulo, protože „oheň zničil až 30 procent oblastí, kde žijí“.

Foto: NSWw RFS / Terry Hills Brigade, Reuters

Požár v Novém Jižním Walesu v Austrálii

Reklama

Výběr článků

Načítám