Hlavní obsah

Papež v Maroku ocenil islám bez extremismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

O náboženské toleranci a islámu bez radikálních projevů hovořil v sobotu papež František s marockým králem Muhammadem VI. Svatý otec ocenil to, že se Maroku daří muslimské náboženství oprostit od extremismu. V zemi je na dvoudenní návštěvě.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František a marocký král Mohammed VI. v Rabatu

Článek

Papež během úvodního proslovu před králem a dalšími marockými představiteli prohlásil, že všichni věřící by měli společně vzdorovat náboženskému fanatismu a extremismu, neboť je „urážkou víry a samotného Boha”.

Podle Vatikánu má být cesta do Maroka, stejně jako únorová návštěva Spojených arabských emirátů, příležitostí vyslovit se proti extremismu. Maroko je považováno za spojence v boji proti islámským radikálům, extremismus často kritizuje i král Muhammad VI.

Citlivé téma svobody vyznání

Papež rovněž obhajoval svobodu náboženského vyznání, na níž má podle něho právo každý člověk a je „neoddělitelná od lidské důstojnosti”.

Toto téma je podle agentury AFP v Maroku citlivé, například kvůli výroku ministra pro lidská práva Mustafy Rámida, který loni označil svobodu vyznání za „hrozbu pro soudržnost” Maroka. Drtivou většinu obyvatel více než třicetimilionové země tvoří sunnitští muslimové, jen okolo jednoho procenta křesťané.

Malý incident

Marocké bezpečnostní složky se na úvod papežovy návštěvy vypořádaly s drobným incidentem, kdy směrem ke králi doprovázejícím Františka na cestě z letiště vyběhl muž. Podle agentury AP se zdálo, že mává obálkou, agenti jej však ke králi nepustili.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Papež František a marocký král Muhammad VI.

František v sobotu zavítá kromě královského paláce také do školy pro imámy a sejde se se zástupci občanské společnosti a migranty. V neděli by měl sloužit mši a mluvit s kněžími a řádovými sestrami.

Reklama

Související články

Po vraždách turistek obvinili v Maroku 15 lidí

Maročtí žalobci v neděli vznesli předběžné obvinění z terorismu proti 15 lidem, kteří jsou podezřelí, že byli spojení s vraždou dvou turistek ze Skandinávie...

Výběr článků

Načítám