Hlavní obsah

Pákistánští vojáci zabili pět indických

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Pákistánští vojáci zastřelili ve sporné oblasti Kašmíru pět příslušníků indického vojska. Oznámila to v úterý indická armáda; pákistánské vrchní velení ovšem jakýkoli incident popřelo.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Indická policie na hlídce

Článek

Indická armáda uvedla, že pákistánští vojáci vstoupili na indické území v oblasti Džammu a napadli indickou hlídku. Mělo jít o elitní pákistánské commandos. Dillí uvedlo, že pět indických vojáků bylo usmrceno při přepadení indické vojenské hlídky asi dvacítkou lidí v uniformách pákistánské armády, kteří na hlídku zahájili palbu. Indická vláda si na protest předvolala zástupce pákistánského velvyslance v Indii.

Pákistánský představitel řekl BBC, že pákistánská strana nestřílela. "Naše armádní úřady potvrdily, že k žádné přestřelce, která by mohla vyústit v takovýto incident, nedošlo. Jedná se o nepodložená a neopodstatněná obvinění," konstatovalo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Střelba v himálajské oblasti Kašmíru, o kterou už Pákistán a Indie od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947 svedly dvě války, by mohla ohrozit nedávné snahy o obnovení mírových rozhovorů mezi oběma zeměmi disponujícími jadernými zbraněmi.

Indická armáda označila dnešní útok za „hrubé porušení” dohody o příměří v Kašmíru z roku 2003. Žádné podrobnosti o incidentu neuvedla.

Příměří bylo v uplynulém desetiletí převážně dodržováno, i když sporadicky k jeho porušení došlo. V takových případech se Indie a Pákistán navzájem obviňovaly z vyprovokování bojů.

Naposled se situace vyhrotila na začátku letošního roku, kdy Indie obvinila Pákistán, že pákistánští vojáci uřízli hlavu indickému.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám