Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán láká ženy do svých řad pomocí časopisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská odnož radikálního hnutí Tálibán (TTP) v úterý vydala první číslo časopisu, který je směřován pouze ženským čtenářkám. Nepokrytě se je pokouší získat do svých řad, napsala agentura AFP.

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu. Ilustrační foto

Článek

Na obálce časopisu Chaulina cesta (jež odkazuje na jednu z prvních učednic proroka Mohameda) je žena zahalená od hlavy až k patě.

Uvnitř časopisu, který je v angličtině, nabízí pákistánští tálibánci rozhovor s manželkou svého vůdce mully Fazlulláha. Žena v něm mimo jiné prozrazuje, co soudí o manželství, jež uzavřela ve 14 letech.

„Ptám se, proč panuje tolik rozhořčení kolem sňatků, jež uzavírají nezletilí. Je třeba si uvědomit, že chlapci a dívky, kteří poté, co dospějí, zůstanou příliš dlouho sami, se mohou stát zdrojem morálního rozkladu naší společnosti,” uvedla žena, jejíž jméno redaktoři časopisu neuvedli.

„Chceme islámské ženy podnítit k tomu, aby se přidaly do řad mudžáhidů,” vysvětlují talibanští redaktoři v úvodníku.

Radí, jak házet granátem

Následují "rady" směřované všem ženám, jež by chtěly vést džihád: „Organizujte u sebe doma tajné schůzky a zvěte na ně své sestry v džihádu, které chovají stejné pocity jako vy”, „naučte se zacházet s jednoduchými zbraněmi” či „naučte se zacházet s granáty”.

Související téma:

V roce 2014 zahájila pákistánská armáda ofenzivu proti základnám skupin islamistických extremistů, jež do té doby operovaly v kmenových oblastech na severozápadě země beztrestně. V důsledku toho násilnosti v Pákistánu během posledních let opadly, napsala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám