Hlavní obsah

Ozbrojenci v Africe mají novou zbraň, hromadné znásilňování žen i mužů

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu protestů vyvolaly zprávy o střelbě vojáků do demonstrantů v metropoli západoafrické Guineje. Vojenská junta, která loni vystřídala zkorumpovaný režim Lansany Contého, nechala před dvěma týdny doslova rozstřílet padesátitisícovou demonstraci, požadující uspořádání slibovaných demokratických voleb. Zabila 157 lidí, ale vláda oficiálně přiznala jen 56 obětí.

Foto: Anthony Njuguna, Reuters

Obavy z vojáků v očích dívky na snímku z keňské metropole Nairobi

Článek

Šéf diplomacie někdejší koloniální mocnosti, francouzský ministr Bernard Kouchner, pohrozil přerušením kontaktů s vládou kapitána Músy Dadise Camary a žádal „mezinárodní intervenci“. Rovněž regionální sdružení Africké unie i další nadnárodní organizace zásah odsoudily.

Z krveprolití mohou smutné uspokojení paradoxně cítit humanitární agentury. Už léta totiž marně upozorňují, že sexuální teror se v afrických válkách stává běžnou konvenční zbraní. Teď se o problém konečně začala zajímat světová média a politici.

Šokující dokumenty

Po krvavém střetu v Konakry se totiž objevily na internetu snímky i videozáznamy dokumentující brutální sexuální násilí, páchané guinejskými vojáky na ženách. Zvlášť výmluvná je série tří fotografií, kde na první muž v uniformě červených baretů strhává šaty z ženy, ležící v blátě, na druhé je tatáž žena nahá s nohama vzhůru a voják v charakteristické pozici, na třetím je už plačící žena sama, jak si natahuje kalhotky.

„Dospěli jsme k dalšímu stupni. Ženy jako cíl bojových operací. Kde se to v naší kultuře vzalo, znásilňovat ženy za bílého dne?
bývalý guinejský premiér Sidya Touré

„Jasně a kategoricky prohlašuji, že byly znásilňovány ženy, ne jedna žena,“ řekl po vojenském zásahu proti demonstraci představitel opozice Mamadou Muchtar Diallo, sám údajně zbitý vojáky. „Viděl jsem mnohá znásilnění,“ dodal.

Jerome Basset z mise Lékaři bez hranic v Konakry médiím potvrdil, že jeho tým ošetřil nejméně tři znásilněné ženy bezprostředně po demonstraci a další tři během následujících dnů.

„Dospěli jsme k dalšímu stupni,“ prohlásil sarkasticky někdejší guinejský premiér Sidya Touré. „Ženy jako cíl bojových operací. Kde se to v naší kultuře vzalo, znásilňovat ženy za bílého dne?“ obrátil se symbolicky ke svým spoluobčanům, z nichž 85 procent vyznává islám.

Ponížit, demoralizovat

Znásilňování jako prostředek demoralizování či trestání civilního obyvatelstva, údajně sympatizujícího s nepřátelskou stranou, se v masovém měřítku začalo objevovat před několika lety na východě Konga. Podle OSN jen v provincii Jižní Kivu došlo v roce 2006 ke 27 tisícům případů.

„Sexuální násilí v Kongu je nejhorší na světě,“ řekl už před půl druhým rokem John Holmes, náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti.

Více méně namátkové přepady jednotlivých žen však přecházejí v organizované nájezdy ozbrojenců na vesnice. V poslední době se množí i hromadné znásilňování mužů.

Za nejpravděpodobnější důvod náhlého růstu případů znásilnění mužů v Kongu považují humanitární pracovníci, že sexuální násilí je pro ozbrojené skupiny se zázemím v sousedních státech další způsob, jak Konžany ponížit a demoralizovat.

Podle americké organizace, která má ve městě Goma kliniku pro oběti sexuálního násilí, v červnu tvořili muži deset procent pacientů.

Humanitární organizace Oxfam a Human Rights Watch i agentury OSN letos v létě varovaly, že počet znásilněných mužů v posledních měsících prudce stoupá a blíží se desetině počtu postižených žen. Ten má dosahovat stovek tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám