Hlavní obsah

Ozbrojenci Boko Haram zabili v Nigérii deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kano (Nigérie)

Ozbrojenci islamistické skupiny Boko Haram zabili v sobotu na nigerijském venkově deset lidí a dalších 13 unesli. Podle agentury AFP o tom v neděli informovali obyvatelé vesnice nedaleko města Chibok, kde se incident odehrál.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Žena ve městě Michika, které Boko Haram vypálilo, než je dobyla nigerijská armáda. Ilustrační foto

Článek

Útočníci podle svědectví vyděšených vesničanů přijeli na motorkách v noci a stříleli, loupili a podpalovali domy. Sebou si odvezli kromě zásob potravin a pár kusů dobytka, ale také několik žen a dětí.

Organizace Boko Haram chce v Nigérii vytvořit fundamentalistický islámský stát. Útoky jejích ozbrojenců si od roku 2009 vyžádaly nejméně 14 000 lidských životů. Sunnitští fundamentalisté terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly podle striktního výkladu islámského práva šaría.

Únosy lidí slouží k zajištění dostatku sexuálních otrokyň a dětských vojáků. Dospělé muže na svých výpravách zpravidla islamisté rovnou vraždí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám