Hlavní obsah

OSN: KLDR si připravuje půdu pro další jaderné testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Severní Korea si podle odborníků OSN připravuje půdu pro další jaderné testy a pokračuje ve vývoji svých schopností vyrobit klíčovou složku pro jaderné zbraně. Podle agentury AP to vyplývá ze zprávy, kterou předložil panel expertů Radě bezpečnosti OSN, a do níž agentura mohla nahlédnout. Byl by to v KLDR sedmý nukleární test od roku 2006 a první od září 2017.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un navštívil krizový štáb zabývající se koronavirovou situací.

Článek

Jihokorejští a američtí zpravodajci uvedli, že odhalili snahu severokorejského režimu připravit pro další jaderný test zařízení Pchunggje na severu země. KLDR podle nich v březnu zahájila nové výkopové práce u vchodu do jednoho tunelu v tomto zařízení a opravila podpůrné budovy, které byly v květnu 2018 demontovány.

„Satelitní snímky ukázaly zvýšené množství stop po vozidlech od poloviny února 2022 v okolí tohoto sekundárního vchodu, na začátku března následovala výstavba nové budovy přiléhající ke vchodu,“ uvedl panel odborníků. „Přibližně ve stejné době byla také zjištěna hromada dřeva pro možné použití při stavbě tunelové konstrukce,“ dodali experti.

Írán stupňuje obohacování uranu

Blízký a Střední východ

Analytici dále tvrdí, že satelitní snímky ze září loňského roku ukázaly rozšiřování závodu na obohacování uranu v jaderném komplexu Jongbjon, což je podle nich známkou toho, že chce Pchjongjang zvýšit produkci klíčového materiálu pro jaderné bomby.

Rozhovory zaměřené na odstranění nukleárních zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa skončil neúspěchem.

Severokorejský vůdce uprostřed diplomatické pauzy rozšířil program týkající se balistických raket, poznamenala AP. Podle odborníků OSN země v první polovině roku pokračovala ve zrychlování svých raketových programů a odpálila 31 raket. Raketové i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce OSN. Na konci května USA v Radě bezpečnosti OSN navrhly zpřísněné sankce proti Pchjongjangu, návrh ale vetovaly Rusko a Čína.

Reklama

Výběr článků

Načítám