Hlavní obsah

OSN bije na poplach. Svět se nachází v nejhorší humanitární krizi od druhé světové války

– New York • Aktualizováno

Svět čelí největší humanitární krizi od roku 1945. Po pátečním jednání Rady bezpečnosti to oznámili představitelé světové organizace. Šéf Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Stephen O'Brien radu informoval, že hladu čelí 20 miliónů lidí v Jemenu, Somálsku, Jižním Súdánu a Nigérii.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Podvyživené dítě v jemenském Saná. Občanské války v Jemenu využívají pro vyřizování vzájemných účtů Saúdská Arábie a Írán.

Článek

K odvrácení katastrofy OSN potřebuje 4,4 miliardy dolarů (111 miliard Kč), zatím má jen zlomek této částky.

"Ocitáme se v kritickém bodě dějin. Už nyní, na začátku roku, čelíme největší humanitární krizi od vzniku OSN. Přes 20 miliónů lidí trpí hladem. Bez koordinovaného úsilí zemřou hlady a mnohem víc dalších zemře na nemoci," varoval O'Brien.

O krizi v těchto zemích hovořil v únoru také generální tajemník OSN António Guterres. Řekl tehdy, že OSN se navzdory velkorysým slibům dárcovských zemí zatím podařilo získat jenom 90 miliónů dolarů.

Jemen: Každých 10 minut zemře dítě

Podle zjištění OSN v Jemenu umírá na nemoci, jimž by se dalo předejít, jedno dítě každých deset minut. Svět obletěly snímky mimořádně podvyživených dětí. V Jižním Súdánu potřebuje potravinovou pomoc 40 procent, neboli pět miliónů z tamních obyvatel. Až 100 000 osobám tam hrozí hladomor.

Vůbec za nejhorší krizi na africkém kontinentě OSN považuje situaci na severovýchodě Nigérie. Rozsah tamních problémů se ukazuje spolu s tím, jak z oblasti ustupuje radikální skupina Boko Haram. Dosud se vědělo, že tito islamisté pozabíjeli na 15 000 osob a přinutili dva milióny lidí odejít z domovů. Teď se ukazuje, že tisíce lidé v této části Nigérie zápasí s hladomorem a potřebují naléhavou pomoc. V oblasti Čadského jezera podle odhadů nemá dost jídla přes sedm miliónů osob.

Ze Somálska začínají přicházet informace o obětech hladomoru. V jedné oblasti na něj zemřelo za 48 hodin 100 lidí. Somálsko zápasilo s hladomorem i před šesti lety; tehdy tam zemřelo téměř 260 000 osob. Nynější situaci v této východoafrické zemi komplikuje velké sucho, které ničí stáda a úrodu. Potravinovou pomoc tam potřebuje více než šest miliónů lidí.

Anketa

Byli byste ochotni přispět na zmírnění humanitární krize v oblastech sužovaných hladomorem a válkou?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
Celkem hlasovalo 3629 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám