Hlavní obsah

Olympiáda nakonec bude s diváky. Ale jen místními

Právo, ČTK, BBC, znk
Tokio

Olympionikům budou na hrách v Tokiu fandit domácí diváci. Organizátoři v pondělí definitivně rozhodli, že stadiony a haly se budou moci zaplnit na 50 procent kapacity, přičemž maximem bude návštěva 10 tisíc lidí.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Maskot letní olympiády v Tokiu, panáček Miraitowa

Článek

„U nás i v zahraničí existuje spousta případů sportovních akcí s diváky,“ prohlásila Seiko Hašimotová, prezidentka organizačního výboru OH v Tokiu. „Věříme, že za důkladných opatření přijatých na základě vládních kritérií můžeme hry s diváky uspořádat,“ dodala.

Pořadatelé olympiády také potvrdili březnové rozhodnutí, že kvůli pokračující pandemii koronaviru, která si loni vynutila odložení OH, nebudou na hry smět fanoušci ze zahraničí, ale pouze lidé žijící v Japonsku. Diváci ovšem nebudou smět na tribunách pokřikovat či hlasitě mluvit a budou muset mít po celou dobu nasazeny roušky.

Jak napsal list The Japan Times, organizátoři nyní budou do 23. července, na kdy je stanoven zahajovací ceremoniál, muset rozhodnout, kterým z těch, kdo si už zakoupili vstupenky, bude umožněn vstup na hry a kterým budou naopak vráceny peníze.

Japonsko před olympijskými hrami prodlouží stav nouze v devíti prefekturách včetně Tokia

Koronavirus

Sportovci se tak zřejmě nemusejí obávat prázdných stadionů, které při vyšších počtech nově nakažených v Japonsku hrozily. Povolení fanoušků je ale zatím jen podmínečné. Pokud by se do 12. července epidemická situace znovu zhoršila a vynutila si obnovení nouzového stavu, mohli by pořadatelé vstup veřejnosti na stadiony zakázat. „Pokud bude vyhlášen stav nouze, je to jedna z možností. Nezaváháme vyloučit diváky, abychom zaručili bezpečnost (obyvatel),“ potvrdil v pondělí japonský premiér Jošihide Suga.

Japonsko teprve v neděli ve většině prefektur zrušilo stav nouze, který byl zaveden poté, co zemi v dubnu zasáhla nová vlna epidemie. Některá omezení, týkající se např. otvírací doby restaurací či podávání alkoholu, ale dál platí. Také hranice země zůstávají nadále uzavřené.

Japonsko patří k nejpomalejším ve vyspělém světě, pokud jde o vakcinaci proti covidu-19; plně naočkováno bylo zatím jen kolem šesti procent lidí. Úřady v Tokiu a v Ósace, dvou nejhůře zasažených městech, věří, že občany starší 65 let se podaří naočkovat do konce července. Podle Mezinárodního olympijského výboru by také mělo být naočkováno kolem 80 procent sportovců, kteří do Japonska na olympiádu přijedou.

Sportovci na olympiádě v Tokiu nedostanou kondomy jako obvykle

Koktejl

První nakažený sportovec

V sobotu byl mezitím potvrzen první případ nákazy mezi olympioniky. Pozitivní test měl po příletu na tokijské letiště Haneda jeden z členů ugandského týmu. Všichni byli přitom plně naočkovaní a před odletem měli test negativní, napsala stanice BBC.

Japonská vláda i organizátoři OH se rozhodli jít proti doporučení skupiny předních japonských zdravotnických expertů, kteří minulý týden vyzvali k tomu, aby se olympiáda – když už musí proběhnout – konala bez diváků tak, aby se nezvýšil počet nákaz a nedostal znovu pod tlak japonský zdravotnický systém.

Také samotní Japonci jsou vůči konání olympiády nadále skeptičtí. Podle průzkumu agentury Kjódó zveřejněného v neděli požaduje její zrušení 30,8 procenta lidí a 86 procent se obává, že kvůli olympijským a paralympijským hrám se koronavirová situace v zemi opět zhorší.

Reklama

Výběr článků

Načítám