Hlavní obsah

Odveďte lidi 40 kilometrů od elektrárny, vyzvali experti OSN Tokio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve čtvrtek vyzvali japonskou vládu, aby zvážila evakuaci lidí žijících do 40 kilometrů od poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1. Úřady zatím odvedly lidi z okruhu 20 kilometrů od zařízení.

Článek

Provozovatel elektrárny, společnost Tepco, ve středu oznámila, že první čtyři reaktory Fukušimy 1 budou definitivně vyřazeny z provozu, neboť se je nepodařilo dostat pod kontrolu.

Z elektrárny unikly stovky tun radioaktivní vody, přiznal mluvčí vlády. V okolí bylo v půdě zjištěno i plutonium. Ve čtvrtek mají technici začít půdu impregnovat, aby radiace nepronikla do podloží. Čtyři budovy reaktorů by měla pokrýt speciální látka, která zamezí úniku radiace. Premiér Naoto Kan k tomu ve čtvrtek řekl, že Fukušimu je třeba "zlikvidovat".

Ve středu rovněž začali u Fukušimy stavět pobřežní hráz proti dalšímu zamoření moře. Do čtvrtka stoupla koncentrace jódu u pobřeží na 4385násobek normy. Vážné dopady na zdraví ale prý nehrozí, protože v moři se radiace rozpouští poměrně rychle a jód má relativně rychlý poločas rozpadu – 8 dnů.

Vláda zatím evakuovala lidi z okruhu 20 kilometrů od elektrárny. Minulý týden ale vzkázala obyvatelům žijícím do 30 kilometrů, že jim pomůže s vystěhováním, když se pro něj rozhodnou. Podle zprávy MAAE jsou však hodnoty záření nebezpečné do 40 kilometrů.

„Důsledně to zvážíme. Nemyslím si ale, že to vyžaduje okamžitou akci takového druhu,“ reagoval vládní mluvčí Jukio Edano. „Ovšem skutečnost, že je míra radiace v půdě vysoká, nevyhnutelně vede k možnosti, že se bude s časem kumulovat a bude mít dopady na zdraví lidí,“ připustil.

Vláda zvažuje letní čas

Kvůli sníženým dodávkám elektřiny a nutnosti úspor v důsledku poničení japonské energetické infrastruktury zvažuje japonská vláda zavedení letního času. Ten dosud v zemi vycházejícího slunce nebyl.

Severovýchod země, kde se také nachází Fukušima 1, postihlo 11. března mohutné zemětřesení a následně vlna tsunami. Úřady potvrdily 11 417 mrtvých, dalších 16 273 lidí ale pohřešují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám