Hlavní obsah

Obří únik metanu při průzkumném vrtu. Kazašští těžaři to popírají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kazachstánu došlo vloni k jednomu z největších úniků metanu při průzkumu plynového pole v odlehlé části země nedaleko Kaspického moře. Odhaduje se, že po výbuchu z 9. června uniklo za více než půl roku do atmosféry nejméně 127 000 tun plynu. Společnost Buzači Něfť velký únik metanu popírá, i když ho prokazují satelitní záběry.

Foto: Profimedia.cz

Vrt v kazašském Mangistau

Článek

„Velikost a doba úniku je opravdu neobvyklá. Je to extrémně velké,“ řekla Manfredi Caltagirone z Mezinárodní observatoře OSN pro emise metanu. Kalkulačka amerického Úřadu na ochranu životního prostředí Greenhouse Gas Equivalency uvádí, že to má stejný dopad, jaký má spálení 1,64 milionu tun uhlí nebo roční provoz více než 720 000 benzinových aut.

Únik začal 9. června 2023, když došlo k výbuchu během vrtání průzkumného vrtu v oblasti Mangistau na jihozápadě Kazachstánu nedaleko Kaspického moře. Unikající zemní plyn, který je tvořen především metanem, hořel až do konce loňského roku. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat až 25. prosince. Nyní se těžaři podle sdělní místních úřadů snaží vrt zabetonovat.

I když zemní plyn hořel, část ho stejně unikala do atmosféry, prokázala pozorování, napsala stanice BBC, která publikovala i satelitní snímky. Vysoké koncentrace metanu na místě vrtu byly detekovány mezi červnem a prosincem ve 115 případech. Společnost Tthey pak na základě dat dospěla k tomu, že z tohoto vrtu uniklo nejméně 127 000 tun metanu. Jde zřejmě o druhý největší únik metanu způsobený člověkem v historii.

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

Zahraniční

I když pozorování mohou ovlivnit meteorologické podmínky, například mraky, jsou si vědci „zcela jisti ohromným množstvím metanu, který unikl z tohoto jediného vrtu“.

„Detekovali jsme metan pomocí pěti různých satelitních přístrojů,“ uvedl Luis Guanter z valencijské Polytechnické univerzity. „Každý z těchto přístroj měří metan určitým způsobem a my jsme získali konzistentní data ze všech.“

Ropná společnost únik popírá

Kazachstán únik metanu přiznal, ale v mnohem menším rozsahu. Kazašské ministerstvo pro životní prostředí v Mangistau potvrdilo, že koncentrace metanu mezi 9. červnem a 21. září překročily legální limity v deseti případech. Dodalo, že po explozi byla úroveň metanu ve vzduchu 50krát vyšší, než povoluje norma.

Společnost Buzači Něfť však popírá, že by uniklo velké množství metanu. „Přistupovali jsme k situaci odpovědně,“ řekl BBC zástupce ředitele těžařské firmy pro strategický rozvoj Danijar Duisembajev. Firma uvedla, že vrt je dobře zajištěn a uniklo jen „zanedbatelné“ množství metanu. Podle ní metan, který unikl, navíc shořel a do atmosféry se dostaly jen vodní páry, které vytvořily bílý kouř viditelný z kosmu.

Guanter ale odmítl, že by šlo o vodní páru. „Testovali jsme možný vliv vodních par nebo kouře, ale nezjistili jsme, že by interferovalo s našimi měřeními,“ prohlásil a dodal, že vědci pozorovali jen metan.

Sledování metanu z kosmu

Metan je sice průhledný a lidským okem nezjistitelný, ale dá se detekovat spektrometrem pracujícím zejména v infračerveném spektru. Zařízení Tropomi je instalováno na družici Copernicus Snetinel-5P, jejímž účelem poskytovat data důležitá pro odhalení vlivu metanu na skleníkový efekt a provozuje ji Evropská kosmická agentura ESA. Získaná data se kombinují s pozorováními družic Sentinel-2 a 3 se širokospektrálními přístroji a přístroji pracujícími v infračerveném spektru.

Únik metanu v Kazachstánu zjistila jako první společnost Kayros. Její analýzu nyní potvrdily nizozemský institut pro kosmický výzkum a Polytechnická univerzita ve Valencii.

Vyšetřování provedené výborem pro průmyslovou bezpečnost v oblasti Atyrau zjistilo, že Buzači Něfť selhal při provádění dozoru nad vrtáním a firma Zaman Enegro, která práce prováděla, se při vrtání dopustila několika chyb. Zaman se však pro BBC nevyjádřil.

Hrozba úniků metanu

Kazašské ministerstvo energetiky sdělilo, že „neexistuje obecné řešení, jak zabránit podobným nehodám“. Protože země zvyšuje těžbu plynu, hrozí podle klimatologů další úniky metanu jak při průzkumu plynových polí, tak z plynovodů.

Podobně jako v sousedním Turkmenistánu je i v Kazachstánu zaznamenáno několik desítek nehod, při nichž uniklo nebo uniká velké množství metanu do atmosféry. Guanter uvedl, že únik v Mangistua je přesto mimořádný: „Je to největší únik metanu způsobený běžnou lidskou činností, který jsme zjistili.“

Podle valencijské univerzity větší únik zemního plynu nastal jen po sabotáži potrubí podmořského plynovodu Nord Stream, kdy uniklo do atmosféry na 230 000 tun metanu, tam ale šlo o sabotáž, ne únik z vrtu.

Metan se podílí na oteplování z 16 procent, má třicetkrát větší efekt na oteplování než oxid uhličitý, uvádí americký úřad pro ochranu životního prostředí.

Grónsko je stále zelenější. Mokřadů uvolňujících metan přibylo čtyřnásobně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám