Hlavní obsah

O zmizelém boeingu se už rok nic neví

– Peking

Přesně před rokem beze stopy zmizel letoun společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Předpokládá se, že se Boeing 777 letící z Malajsie do Číny stočil a nakonec se zřítil v jižní části Indického oceánu. Veškerá dosavadní pátrání po něm ale byla bez úspěchu. Malajsie dává najevo, že by mohla hledání brzy vzdát. Šéf čínské diplomacie však v neděli ubezpečil, že pátrání po letu MH370 bude pokračovat.

Foto: Reuters

Posádka australské lodě HMAS Perth pátrá po troskách boeingu.

Článek

"Pátrání po MH370 bude pokračovat," řekl ministr zahraničí Wang I na okraj schůze čínského parlamentu. "Dnešek musí být těžký den pro příbuzné těch, kteří byli na palubě," citovala Wanga agentura Reuters. "Naše srdce jsou s vámi," dodal. Vláda prý těmto lidem poskytne veškerou možnou pomoc.

Největší část cestujících tvořili Číňané, ovšem zmizení letounu, které je jednou z největších záhad v dějinách letecké dopravy, si v neděli připomíná i Malajsie. V tamních nákupních centrech jsou vystaveny fotografie pohřešovaných a lidé k nim mohou psát vzkazy.

Naopak v Číně pozůstalým úřady zakázaly veřejné akce. Policisté v Pekingu zakázali manifestaci rodin obětí k nedělnímu výročí, informovala agentura DPA. Desítky policistů uzavřely ulice kolem malajsijského velvyslanectví v Pekingu. Mnoho pozůstalých uvedlo, že policisté se objevili i u nich doma a zakázali jim opustit domovy. Některým se podařilo dostat k buddhistickému chrámu v centru Pekingu, ale policie je odtud vyhnala.

Náročné a drahé hledání

Malajsijský ministr dopravy v sobotu prohlásil, že pokud se letadlo nenajde do konce května, přehodnotí tři státy podílející se na pátrání dosavadní postup a vytvoří nový plán.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Australský premiér Tony Abbott tento týden naznačil, že v současném rozsahu nelze v pátrání pokračovat donekonečna. Austrálie akci řídí v oblasti o velikosti přibližně 60 000 kilometrů čtverečních ve vzdálenosti zhruba 1600 kilometrů západně od svého pobřeží. Náklady na akci ve výši přibližně 120 milioónů australských dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) hradí společně Austrálie a Malajsie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám