Hlavní obsah

Viděla jsem letadlo v plamenech, tvrdí jachtařka, která měla křižovat trasu boeingu

Novinky, rei

Neví se, kde skončil, ani to, co se na jeho palubě stalo. Teorií o zmizení malajsijského Boeingu 777 je příliš. Podle některých ho sestřelili či unesli, podle jiných chtěli piloti spáchat sebevraždu anebo šlo o sabotáž kvůli pojišťovacímu podvodu. Někteří mluví o možném výbuchu v pilotní kabině či požáru na palubě. Právě tento scénář nově oživila britská jachtařka, která se v inkriminovanou dobu plavila v Indickém oceánu.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

Jednačtyřicetiletá Katherine Teeová tvrdí, že viděla hořící letadlo. Sama si ale záhy myslela, že se asi spletla, zvláště když ve stejnou chvíli viděla na obloze další dva letouny, které by hořící stroj zaznamenaly, i když byly mnohem výše.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letadlo s 239 lidmi na palubě je nezvěstné skoro tři měsíce. Malajsijské i australské úřady jsou přesvědčeny, že se stroj zřítil v jižní části Indického oceánu západně od Perthu, i když se stopy po něm nenašly. Právě v této oblasti se Teeová spolu se svým manželem Markem plavili.

Na internetovém diskusním fóru později popsala, že viděla „protáhlé letadlo, které oranžově žhnulo, a za ním se táhl černý kouř“. Stroj podle ní letěl ze severu na jih zhruba v poloviční výšce než další dvě jiná letadla v jiných směrech.

Teeová řekla thajskému listu Phuket Gazette, že si zprvu myslela, že to byl „jen meteor“, anebo se jí jen něco zdálo. Přiznala, že v té době s mužem řešili manželskou krizi a ona byla rozrušená. „Nevyslala jsem ani nouzový signál. Představte si, jak bych byla za hlupáka, kdybych se spletla. A já jsem byla přesvědčena, že jsem se spletla,“ uvedla.

Možná to pomůže

Jenže potom s manželem zkontrolovala souřadnice své plavby s trasou, kterou podle vyšetřovatelů boeing po zmizení z radarů urazil, a zjistila, že se v danou chvíli skutečně mohli s letadlem křížit.

„To mě přesvědčilo, abych to nahlásila,“ vysvětlila Teeová, která svoji výpověď i s daty o své plavbě poskytla středisku v Perthu, odkud je mezinárodní pátrání koordinováno. Z centra jí odpověděli, že její informace zanalyzují.

„Pomůže to k uzavření případu? Netuším. Mohu jen potvrdit, že jsem mezitím zjistila, že jsme byli v danou dobu na daném místě, takže to je možné,“ citoval Teeovou britský deník The Independent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám