Hlavní obsah

Nulová tolerance ke covidu v Číně, nakažení končí v táborech

– Peking

Čína se drží politiky nulové tolerance ke covidu, i když experti varují, že u nakažlivější varianty omikron to nebude možné. Nakažení končí ve městě Si-an, kde se virus šíří nejvíce, v táborech z buněk. Přísná opatření zřejmě souvisejí i s tím, že se v zemi začátkem roku bude konat olympiáda.

Foto: Sun Fanyue, ČTK/AP

Testování na stadionu v Tchien-ťinu

Článek

V táboře skončili i obyvatelé sídliště Ming-te 8 Jing-li na jihu 13milionového města. Odchod do karanténní zóny jim nařídili po půlnoci 1. ledna.

Zatím není jasné, kolik lidí tam bylo převezeno, ale jeden z obyvatel uvedl, že viděl třicet autobusů, které je odvážely. Další tvrdil, že jich bylo na tisíc. Obyvatelé současně uvedli, že na autobusy museli čekat několik hodin.

Do karanténních táborů převezli seniory, těhotné ženy i malé děti. Jeden ze záběrů na sociálních sítích zachycuje staršího muže, jak stojí sám v chladné větrné noci a čeká na převoz.

Zveřejněny byly i záběry táborů tvořených jednoduchými buňkami. Lidé uváděli, že jejich vybavení je nedostačující a je v nich zima. „Není tu nic, jen základní potřeby. Nikdo nás nepřišel zkontrolovat, tak jaká je to karanténa?“ uvedl jeden z přestěhovaných. „V noci provedli velký převoz více než tisíce lidí, mnoho z nás jsou staří a děti. Nic pořádně nezařídili, jen nás sem bezstarostně umístili,“ dodal na mikroblogu Weibo.

Si-an je izolovaný, protože se tam od 9. prosince potvrdilo už 1600 případů nákazy. Původně si lidé mohli chodit dvakrát týdně nakupovat, ale minulý týden se opatření zpřísnila, lidé už nesmějí chodit na nákupy, jsou závislí na tom, že jim jídlo přivezou, což je nákladné. Ven lze jít pouze na testy. Na sociálních sítích se dokonce objevil záběr, jak pracovníci dohlížející na protikoronavirová opatření zbili muže, který si šel koupit plněné knedlíčky.

V Si-anu uvázla také skupina studentů, kteří tam byli na přijímacích zkouškách na postgraduální studium. Jedna ze studentek uvedla, že dva týdny jedla jen instantní nudle a zbylo jí posledních pět balení. Úřady pak zásobování zlepšily.

V čínském Si-anu kolabuje zdravotní péče. Muže s infarktem bez testu nechali zemřít

Svět

Podle úřadů zpřísnění opatření vedlo k poklesu nových případů. V Ming-te 8 Jing-li však nakažených přibylo, když se neinfikovaní a nakažení smísili ve frontě na povinné testy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Testování na koronavirus v čínské provincii Che-nan.

Kromě karanténních táborů také byly ve městě zřízeny tři nemocnice s 3000 lůžky pro pacienty s covidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám