Hlavní obsah

Novým Zélandem otřáslo zemětřesení, premiérku zastihlo přímo při interview

Novinky, jky

V pondělí ráno místního času se otřáslo novozélandské hlavní město Wellington, když 30 kilometrů severozápadně od nedalekého města Levin udeřilo v hloubce 37 kilometrů zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novozélandská premiérka přestála zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv není známo, že by otřesy napáchaly nějaké škody, v hlavním městě vyvolaly značnou paniku. V době, kdy hodně lidí již bylo v kancelářích, se mnozí začali ukrývat pod stoly či hledali jiné alespoň náznakem bezpečné místo.

To tamější premiérku Jacindu Ardernovou zemětřesení ani v nejmenším nerozhodilo. Nacházela se zrovna v křídle budovy parlamentu známé jako Beehive (Včelí úl – je jí tak přezdíváno kvůli jejímu tvaru) a povídala si s reportérem Ryanem Bridgem o kůlnách svého snoubence, kterým je televizní moderátor Clarke Gayford. V tu chvíli začalo budovou parlamentu hýbat zemětřesení.

Rozhovor po chvíli pokračoval

„Máme tu nějaké zemětřesení, Ryane. Docela slušný otřes, kdybyste snad viděli věci za mnou, jak se hýbou,” řekla s širokým úsměvem novozélandská premiérka a působila jakkoliv, jen ne vyděšeně. Dodala, že nestojí pod žádným závěsným světlem a budova je bezpečná, a tak mohl rozhovor po několika chvílích pokračovat.

Záchranné složky ve Wellingtonu uvedly, že přímo po zemětřesení nezaznamenaly žádná hlášení škod. Na krátkou dobu zastavily i vlaky, než bylo vyhodnoceno, zda otřesy nemohly poničit koleje.

Reklama

Výběr článků

Načítám