Hlavní obsah

Novým premiérem Zimbabwe je vůdce opozice Tsvangirai

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai byl ve čtvrtek jmenován novým premiérem Zimbabwe ve vládě národní jednoty. Jednání s prezidentem Mugabem o rozdělení moci trvalo od začátku loňského léta.

Foto: Philomon Bulawayo, Reuters

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Tsvangirai získal post po velmi dlouhých a obtížných jednáních, protože autokratický prezident Robert Mugabe se nechtěl vzdát ani části své moci. Domluvené dohody během jednání mnohokrát padly.

Tsvangirai loni vyhrál první kolo prezidentských voleb, ale z druhého sám odstoupil kvůli násilí a útokům na členy jeho Hnutí pro demokratickou změnu.

V úterý se Tsvangiraiovi podařilo prosadit na post ministra financí generálního tajemníka hnutí Tendai Biti. Teprve minulý týden bylo staženo obvinění proti Tendaimu Bitimu, že se pokoušel o převrat v zemi.

Pozice ministra financí v nové vládě je klíčová. Inflace v zemi se odhaduje 231 miliónů procent. Nedávno banka vydala 100biliónovou bankovku. Pak se rozhodla škrtnout na měně 12 nul.

Asi polovina obyvatel je závislá na zahraniční humanitární pomoci. V zemi panuje 90procentní nezaměstnanost.

V zemi navíc řádí epidemie cholery, která si od loňska vyžádala 3400 obětí. Cholerou se nakazilo 60 000 lidí.

Panují obavy, zda se Tsvangiraiovi podaří některý z těchto vážných problémů vyřešit, neboť Mugabe si stále udržuje značnou moc. Sám už loni oznámil, že epidemii se podařilo zvládnout. Až v lednu naznačil ochotu ustoupit a obnovil funkci premiéra.

Reklama

Související články

Choleru má už 60 000 Zimbabwanů

Počet nakažených lidí cholerou v Zimbabwe prudce roste. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že jich je už přes 60 000. Organizace to označilo za...

Zimbabwe škrtne na bankovkách dvanáct nul

Kdo čekal, že se na příštích zimbabwských bankovkách objeví ležatá osmička, zmýlil se. Poté, co vláda před dvěma týdny představila bankovku v hodnotě 100...

Výběr článků

Načítám