Hlavní obsah

Novozélandskou poslankyni natočili při krádeži kabelky. Byla jsem vystresovaná, hájí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z několika krádeží v obchodech ve středu obvinila novozélandská policie tamní političku Golriz Ghahramanovou, která o den dříve rezignovala na svůj poslanecký mandát. Íránská rodačka, která byla dříve oslavována jako první uprchlík zvolený do novozélandského parlamentu, své počínání zdůvodnila přílišným pracovním stresem.

Foto: Profimedia.cz

Golriz Ghahramanová na archivním snímku

Článek

Třiačtyřicetiletá politička, která měla v opoziční Straně zelených na starosti oblast spravedlnosti, čelí obvinění, že nejméně třikrát kradla ve dvou obchodech ve městech Auckland a Wellington.

Tvrzení se poprvé objevilo na tamním webu ZB Plus minulý týden, v úterý pak web New Zealand Herald zveřejnil záběry z bezpečnostní kamery z loňského 23. prosince, na nichž žena zřejmě krade kabelku.

Jen z aucklandského obchodu Scotties Boutique měla Ghahramanová ukrást zboží v hodnotě 15 tisíc novozélandských dolarů (více než 209 tisíc Kč), podotkl web listu The Sydney Morning Herald.

Novozélandská poslankyně zahájila svůj projev maorským tancem haka

Koktejl

„Je mi jasné, že moje duševní zdraví je silně ovlivněno stresem souvisejícím s mou prací. To mě vedlo k tomu, abych jednala způsobem, který je mi zcela cizí. Nesnažím se své činy omlouvat, ale chci je vysvětlit,“ reagovala později na obvinění politička ve zveřejněném prohlášení. Omluvila se také, že nedostála „nejvyšším standardům“, které lidé od zvolených zástupců očekávají.

Ghahramanová se narodila v Íránu. Na Nový Zéland přišla s rodiči v době, kdy jí bylo devět let, její rodina tehdy dostala politický azyl. Později vystudovala práva, získala titul na britské Oxfordské univerzitě, pracovala i u mezinárodních trestních tribunálů OSN. V roce 2017 byla zvolena novozélandskou poslankyní, tehdy se o ní psalo jako o „prvním uprchlíkovi“, který se do tamního parlamentu dostal. V roce 2020 oznámila, že trpí roztroušenou sklerózou.

Před obviněním z krádeží byla Ghahramanová na Novém Zélandu jedním z nejvýraznějších hlasů podporujících v aktuálním blízkovýchodním konfliktu Palestince. Spolupředseda Strany zelených James Shaw řekl, že tlak na poslankyni během toho období vzrostl, a má za to, že to zesílilo stres, kterému prý zákonodárkyně dlouhodobě čelila.

„Golriz byla vystavena mnoha nepřetržitým výhrůžkám sexuálním násilím, fyzickým násilím, výhrůžkám smrtí. A to už ode dne, kdy byla zvolena,“ řekl podle agentury AFP v úterý Shaw.

Novozélandská premiérka Ardernová odstoupí. Už toho má dost

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám