Hlavní obsah

Novozélandská poslankyně zahájila svůj projev maorským tancem haka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svérázně zahájila svůj první projev v novém novozélandském parlamentu poslankyně za Maorskou stranu Hana-Rawhiti Maipi-Clarková. Zpoza poslanecké lavice předvedla zákonodárcům bojový domorodý tanec haka, kterým si kdysi maorští bojovníci dodávali odvahy před bitvou a zastrašovali nepřítele.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandský parlament

Článek

„Bojujte za spravedlnost, usilujte o spásu, tak dlouho, až toho dosáhneme. Bojujte za mír a braňte jej,“ pokřikovala poslankyně během tance, který pobaveně a současně s hlasitým nadšením sledovali i její příznivci na galerii pro veřejnost.

Jak je při zmíněném tanci zvykem, gestikulovala rukama, podupávala a vystřihovala grimasy, při nichž kulila oči. Do povědomí širší veřejnosti se haka dostala i díky ragbyovému novozélandskému týmu All blacks, jehož hráči tanec předvádějí před každým zápasem.

Zemřu pro vás

„Budu pro vás žít a také pro vás zemřu,“ slíbila pak v projevu Hana-Rawhiti Maipi-Clarková, které je teprve 21 let, a je tak nejmladší poslankyní novozélandského parlamentu za posledních 170 let.

Svůj plamenný projev, v němž slíbila, že se bude zasazovat za větší uznání a práva Maorů, přednesla už v prosinci. Až nyní se ale videozáznam z jejího vystoupení dostal na sociální sítě, kde sklízí velký úspěch.

České tanečnice naštvaly domorodé Maory. Čelí obvinění z rasismu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám