Hlavní obsah

Nové letecké záběry zdevastovaného japonského pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nově zveřejněné letecké záběry ukazují zdevastované pobřeží Japonska, které před třemi týdny postihlo zemětřesení a následná vlna tsunami. Na záběrech lze vidět spoušť, kterou po sobě vlna nechala v prefektuře Mijagi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové letecké záběry zdevastovaného JaponskaVideo: Reuters

 
Článek

Většinu domů vzala voda, auta leží zcela mimo silnice, mnohá ve vlnách na pobřeží moře. V Japonsku v pátek začala rozsáhlá pátrací akce, stále se totiž pohřešuje více než 16 tisíc lidí.

Do akce se společně zapojili japonští a američtí záchranáři. Operace zahrnuje tři nejvíce postižené prefektury Japonska, má trvat tři dny a zapojí se do ní 120 letadel a 65 lodí.

Tým Američanů zatím operuje převážně na zemi, pomáhají s likvidací trosek a hledáním pohřešovaných. Lidí bez domova je v Japonsku nyní asi 350 tisíc a tsunami zničila 250 kilometrů pobřeží.

Počet obětí mimořádně silného zemětřesení a následné vlny tsunami, které postihly 11. března severovýchod japonského ostrova Honšú, se blíží třiceti tisícům. Mrtvých těl bylo do pátečního rána vyzvednuto 11 578. Dalších 16 451 lidí je evidováno jako nezvěstní. Identifikováno bylo 9260 obětí.

Nejvíce postižena je prefektura Mijagi, kde si živly vyžádaly 7058 obětí, v Iwate zahynulo 3396 osob a ve Fukušimě 1064. Z blízkosti tamní elektrárny ale nebyla mnohá těla vyzvednuta, protože jsou radioaktivní a musejí býti dekontaminována. [celá zpráva]

Japonský premiér Naoto Kan v pátek Japonce ujistil, že zvýšená radioaktivita po havárii v jaderné elektrárně Fukušima nebude představovat žádnou hrozbu pro jejich zdraví, pokud budou dodržovat doporučení státních úřadů. Odmítl v této souvislosti rozšíření dvacetikilometrové evakuované zóny kolem elektrárny, jak doporučovali někteří experti.

"V Japonsku požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla stanovená úřady, protože pokud to udělají, nebude to mít pro ně žádné zdravotní důsledky (z radioaktivity)," prohlásil Kan podle AFP na tiskové konferenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry poškozeného reaktoru ve Fukušimě a měření radiaceVideo: Reuters

K rozšíření zóny vyzvala před dvěma dny Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Japonská vláda však i dosud toto rozšíření odmítala jako neopodstatněné. Vydala pouze dílčí opatření, jako je zákaz vývozu zeleniny a mléka z prefektur kolem Fukušimy, nebo doporučení nepoužívat vodu z kohoutků pro kojence.

Francie vyslala na pomoc Japonsku dálkově ovládané roboty 

Dálkově ovládaná robotická vozidla, připomínající tanky, vyslala na pomoc zničenému Japonsku Francie. Jedná se o speciální stroje, které byly vyvinuty pro podobné případy po havárii v jaderné elektrárně Černobyl.

"Vláda vyzvala všechny odborníky, aby situaci v elektrárně stabilizovali. Zatím se tak ještě nestalo. Nemohu jednoznačně říci, kdy bude elektrárna stabilizovaná, ale děláme pro to maximum," zdůraznil premiér, který plánovanou návštěvu zasažených oblastí přesunul na sobotu.

Japonská armáda v pátek za účasti policie, pobřežní stráže a podpory amerických vojáků zahájila rozsáhlé vyhledávání a sběr těl obětí tsunami podél pobřeží, které vlna zasáhla. Akce se účastní na 18 000 mužů z japonské a 7000 z americké strany. Větší část pátrání se zaměřuje na nejzasaženější úsek pobřeží a blízkého vnitrozemí ve třech prefekturách. Stále je pohřešováno asi 16 400 lidí, nalezeno bylo dosud 11 500 obětí. Evakuovaná zóna kolem elektrárny je kvůli radiaci z pátrání vyloučena. Úřady v ní předpokládají asi 1000 obětí.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. Energetikům působí největší problémy radiace unikající druhého bloku (v popředí).

Technici firmy TEPCO, která poškozenou elektrárnu Fukušima provozuje, zřejmě opět špatně měřili uniklou radioaktivitu. Zamoření podzemní vody pod elektrárnou izotopem jodu je prý ve skutečnosti mnohem nižší, než TEPCO uváděla ve čtvrtek. Oznámil to dnes japonský úřad pro bezpečnost jaderných reaktorů NISA.

"Údaje jejich izotopové analýzy nám přišly značně podezřelé. Počkáme si na výsledky nového měření," uvedl mluvčí NISA podle agentury AP.

Voda pod elektrárnou logicky zamořená je, jenže zřejmě ne v koncentraci desettisíckrát přesahující normu, jak uvedlo TEPCO ve čtvrtek. Firma v pátek  přiznala, že může jít o závadu na počítačovém programu, který výsledky měření vyhodnocuje. Mezinárodní odborníci v této situaci doporučili raději zveřejňovat méně nebo žádné informace z druhu, který může způsobovat paniku, než zveřejňovat nesprávné.

Reklama

Výběr článků

Načítám