Hlavní obsah

Nočních úderů NATO v Afghánistánu několikanásobně přibylo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Deset let po invazi do Afghánistánu a pádu vlády radikálního Tálibánu je bezpečnostní situace v zemi stále horší. Nepomáhají ani noční útoky a razie sil NATO. Spojenci je sice provádějí odpovědněji než dříve, ale jejich množství vyvolává nesouhlas u afghánské vlády i civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci při noční akci

Článek

NATO uskuteční každou noc dvanáct až dvacet úderů. Ve své zprávě to uvedla nadace Open Society Foundation a úřad pro rozvoj v Afghánistánu The Liaison Office.

„Mezinárodní síly dosáhly v minulém roce velkého zlepšení, jsou přesnější, poklesl počet zabitých civilistů. Mnohem více civilistů je však nyní účastníky nočních úderů, které zanechávají rány, i když nevedou k žádným obětem,“ řekla spoluautorka zprávy za Open Society Erica Gaston.

Navzdory politickému tlaku z Kábulu proti raziím v domech Afghánců se počet úderů za poslední rok zpětinásobil a nadále roste. V posledních měsících mohlo podle výzkumníků docházet dokonce až ke čtyřiceti raziím za noc.

Výsledkem těchto akcí jsou mimo jiné tisíce zadržených Afghánců ročně, kteří nejsou bojovníky. Autoři zprávy v té souvislosti upozorňují, že masová zadržování celých vesnic na delší dobu kvůli výslechům mohou být v rozporu s mezinárodním právem.

Podle autorů zprávy se intenzivní boj proti Tálibánu míjí účinkem, protože spojenci ztrácejí podporu nejen afghánské vlády, ale i obyvatelstva. „Tvrdí, že jsou proti terorismu, ale sami ho vedou. Šíří teror, který vytváří další násilí,“ cituje zpráva nejmenovaného muže z provincie Nangarhár.

Reklama

Výběr článků

Načítám