Hlavní obsah

Netanjahu odřekl kvůli nákladům účast na Mandelově pohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odřekl svou účast na pietním obřadu za zesnulého jihoafrického exprezidenta a bojovníka proti rasismu Nelsona Mandely kvůli nákladům na cestu do Jihoafrické republiky. V neděli o tom podle agentury AFP informovala izraelská média.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu podle deníku Haarec a izraelského rozhlasu nejdříve ohlásil, že se ceremonie zúčastní. Návštěvu ale na poslední chvíli zrušil kvůli nákladům. Cesta do JAR a zajištění bezpečnosti by prý vyšly minimálně na sedm miliónů šekelů (38,6 miliónu Kč).

Netanjahu se nedávno stal terčem kritiky médií, která zjistila, že z kapes daňových poplatníků šlo v minulém roce v přepočtu 19,2 miliónu korun na financování údržby tří jeho rezidencí.

Izraelští politici vzdali Mandelovi hold po jeho čtvrtečním skonu. Někteří komentátoři ale podle AFP připomínají, že Izrael s jihoafrickým režimem apartheidu udržoval velmi těsné vztahy, a to do té míry, že Spojené státy kvůli nim Izraeli za vlády premiéra Jicchaka Šamira pohrozily zpochybněním své štědré vojenské pomoci.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

Skandál v ČR

Českou republiku bude na úterním pietním aktu zastupovat ministr zahraničí Jan Kohout. [celá zpráva]

Česká účast o víkendu vyvolala pozornost v celém světě, když ČT zachytila a odvysílala soukromý rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který vedli ve Sněmovně o pauze. Předseda vlády v demisi v soukromém rozhovoru plném vulgarismů řekl, že se mu na pohřeb nechce jet. [celá zpráva]

Rusnok se později za svá slova omluvil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám