Hlavní obsah

Nemocný Američan v severokorejském vězení žádá o pomoc

Američan korejského původu Kenneth Bae, který je vězněn v Severní Koreji a kvůli vážným zdravotním problémům byl převezen z pracovního tábora do nemocnice, uvedl, že by Severní Koreu měl navštívit vysoký představitel USA. Ten by měl Pchjongjang požádat, aby mu byl prominut trest. Uvedl to dobře informovaný web nknews.org. Zdá se, že KLDR ho využije k tomu, aby ji navštívil vysoký zástupce USA.

Foto: ČTK/AP

Kenneth Bae na snímku z roku 2011

Článek

„Žádám, aby americká vláda použila veškeré úsilí a pomohla mi dosáhnout amnestie od KLDR. Myslím, že by sem měl přijet vysoký úředník jako zástupce USA a podat oficiální žádost o prominutí trestu,“ řekl Kenneth Bae listu Čosun Sinbo, což je v Japonsku vydávaný proseverokorejský list.

Je to poprvé, co Bae přišel s takovýmto požadavkem. Severní Korea dosud tvrdila, že jej nechce použít jako kartu k nátlaku na USA, i když v minulosti vězněné Američany takto využívala. Spojené státy kvůli nim vysílaly do KLDR vysoké představitele.

Na dotazy listu odpovídal Bao v pchjongjangské nemocnici. Rozhovor byl zveřejněn den poté, co ministerstvo zahraničí USA vyzvalo KLDR, aby muže amnestovala.

Baeova sestra Terri Chungová v sobotu uvedla, že její bratr byl z vězení pro cizince, kde pracoval na poli, převezen do nemocnice, protože ho trápí řada zdravotních problémů, včetně kardiomegalie (zvětšení srdce), cukrovky a bolestí zad a nohou. Bae si stěžoval také na to, že je podvyživený. Podle lékařů má také zbytnělá játra.

Foto: Matt Mills Mcknight, Reuters

Terri Chung u kostela v Seattlu, kde se konala bohoslužba za Kennetha Baa.

Chungová se o převozu bratra do nemocnice dozvěděla od švédského velvyslance v KLDR, který Baea v pátek navštívil. Ambasador je jediným cizincem, který se setkal se zadržovaným od jeho uvěznění. Byl za ním již několikrát.

Druhá žádost o pomoc

Je to už druhá Baova žádost o pomoc. Na sobotní bohoslužbě za nemocného v kostele v Seattlu přečetla jeho sestra shromážděným také dopis, který poslal Bae svým přívržencům 13. června. Bae píše, že tráví osm hodin denně šest dní v týdnu okopáváním polí a výsadbou brambor a fazolí. Uvádí, že je pro něj čím dál těžší vydržet každodenní tvrdou práci, ale že se maximálně snaží být silný a podmínky ve vězení vydržet. V dopise žádá, aby lidé přiměli vládu USA k aktivnějšímu přístupu k jeho případu.

Bae, o němž severokorejské zdroje informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, byl v květnu odsouzen k 15 letům nucených prací poté, co ho severokorejský nejvyšší soud usvědčil z podněcování k převratu. Podle soudu pětačtyřicetiletý Bae využíval svého podnikání v turistickém průmyslu k formování skupin za účelem svržení vlády. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Bae byl zadržen loni v listopadu, kdy jako představitel cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám