Hlavní obsah

Největší železniční neštěstí na Tchaj-wanu za desetiletí má viníka - odbržděný náklaďák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Nákladní automobil, který stavbyvedoucí z nedalekého staveniště nechal odbržděný, podle úřadů způsobil v pátek nejhorší železniční neštěstí v ostrovní zemi za 70 let, při kterém přišlo o život nejméně 50 lidí. Podezřelého stavbyvedoucího nejdříve zadrželi, pak jej soud propustil na kauci. Tamní prokuratura podle listu The Guardian uvedla, že se proti jeho propuštění odvolá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tunelu na Tchaj-wanu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 50 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vozidlo, v němž nikdo nebyl, se zřítilo z náspu u staveniště nad kolejemi k ústí železničního tunelu a narazil do něj expresní vlak směřující z tchajwanské metropole Tchaj-peje do města Tchaj-tung. Vlak s téměř 500 cestujícími v tunelu severně od města Chua-lien vykolejil.

Čtyři desítky ze 178 raněných skončily v nemocnici, na místě neštěstí nyní truchlí pozůstalí.

Policie tvrdí, že daná nehoda byla způsobena právě „nesprávně zaparkovaným“ nákladním vozem, a že za to tedy může jeho řidič.

OBRAZEM: Tragické vykolejení vlaku na Tchaj-wanu

Svět

Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti nejprve v sobotu informovalo, že prokuratura požádala o zadržení muže na základě obvinění z usmrcení z nedbalosti. Soud ale později dotyčného propustil na kauci 500 tisíc tchajwanských dolarů (téměř 390 tisíc Kč). Muž nesmí osm měsíců opustit Tchaj-wan a musí se zdržovat ve městě Chua-lien.

Kondoloval i čínský prezident

Dělníci začali odstraňovat poměrně málo poškozenou zadní část soupravy, která zůstala vně tunelu. Rozdrcené části vlaku jsou stále uvnitř. Podle hasičů se patrně v části vlaku, která zůstala v tunelu, najdou další těla. Přeživší v nemocnicích navštívila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, vláda nařídila stažení vlajek na půl žerdi po dobu tří dnů na znamení smutku.

Kondolenci podle agentury Reuters nečekaně veřejně vyjádřil Si Ťin-pching, prezident Číny, která Tchaj-wan označuje za svou vzbouřenou provincii.

Foto: Ftv, Reuters

V tunelu na Tchaj-wanu vykolejil vlak, zahynulo několik desítek lidí.

Nejmladší obětí neštěstí je šestiletá dívka, nejstarší je 79letý muž, ukazuje vládní seznam zesnulých. Mezi mrtvými je podle tchajwanského ministerstva zahraničí jeden Američan a další občan USA se pohřešuje. Francouzské zastoupení informovalo, že při nehodě zemřel i jeden Francouz.

V tunelu na Tchaj-wanu vykolejil vlak, zahynulo přes 40 lidí

Svět

Neštěstí se odehrálo na počátku prodlouženého víkendu, vlak byl plný turistů a lidí mířících domů.

Dosud nejtragičtější železniční incident se v ostrovním státě udál roku 1948, kdy v hořícím vlaku zemřelo podle odhadů 64 lidí.

Reklama

Související články

V Kalifornii vykolejil vlak se 40 vagony

Nákladní vlak převážející smíšený náklad vykolejil ve středu krátce po poledni v Mohavské poušti. Mimo koleje skončilo více než čtyřicet vagonů, jeden z nich...

Výběr článků

Načítám