Hlavní obsah

V tunelu na Tchaj-wanu vykolejil vlak, zahynulo přes 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 41 mrtvých a kolem 70 raněných si vyžádalo železniční neštěstí na východu Tchaj-wanu, uvedla v pátek agentura Reuters. Vlak vykolejil v tunelu, do jehož stěn narážely vagony. Jde o nejhorší železniční neštěstí na ostrově nejméně za 40 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tunelu na Tchaj-wanu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 36 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vlak převážel asi 350 lidí. Šlo o turisty a ty, kdo se snažili dostat domů před prodlouženým víkendem.

Souprava vykolejila severně od města Chua-lien poté, co narazila do nákladního auta, které na trať sklouzlo ze silnice vedoucí k nedalekému staveništi. Tchajwanská oficiální tisková agentura uvedla, že nákladní auto nebylo řádně zaparkované.

Foto: Taiwans National Fire Agency, Reuters

Vlak vykolejil v tunelu.

Při nárazu se některé vagony roztrhly, jiné jsou zdeformované, což záchranářům komplikuje vyprošťování cestujících. Podle místních médií mnoho z nich ve vlaku stálo a náraz je pak odmrštil. Z prvních čtyř vozů se podařilo evakuovat 80 až 100 lidí.

Část vlaku je mimo tunel. Televize vysílají záběry záchranářů, jak vynášejí zraněné, a také záběry cestujících, kteří si v nakloněném, vykolejeném vagonu sbírají kufry a tašky, zatímco jiní po střeše vlaku vycházejí z tunelu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Místo nehody v tunelu na Tchaj-wanu

Reuters uvádí, že trať vedoucí z Tchaj-peje podél východního pobřeží, které mají pro jeho hornatou krajinu v oblibě turisté, je známá díky velkému množství tunelů. Trať mezi Tchaj-pejí a městem Chua-lien je v provozu od roku 1979.

Lidé na Tchaj-wanu i v jiných asijských zemích v neděli budou slavit svátek, při kterém navštěvují hroby svých blízkých a uklízejí na hřbitovech. Také se modlí ke svým předkům a přinášejí rituální oběti, jakými jsou například tradiční pokrmy. Zapalují vonné tyčinky nebo obřadní papírky.

Tchaj-wan má hustou železniční síť a každý den tam vlak použije přes půl milionu lidí.

Vykolejení vlaku v říjnu 2018, asi 70 kilometrů od hlavního města Tchaj-pej, si vyžádalo životy 18 lidí, více než 360 dalších utrpělo zranění. Šlo o nejhorší železniční neštěstí na ostrově za více než čtvrt století. Strojvedoucí, který vyvázl se zraněním, u soudu vypověděl, že před nehodou vypnul systém kontroly rychlosti, protože měl závadu a soupravu zpomaloval. Prokuratura jej obvinila z nedbalosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám