Hlavní obsah

Na Srí Lance hledají další tři ženy a dva muže podezřelé z krvavého masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie na Srí Lance žádá o pomoc při pátrání po třech ženách a dvou mužích, kteří by mohli být spojeni s útočníky, jež mají na svědomí krvavé atentáty z Velikonoční neděle, napsala agentura DPA. Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe potvrdil, že část podezřelých z útoků je stále na útěku a mohou mít výbušniny.

Foto: Chamila Karunarathne, ČTK/AP

Srílanští vojáci míjejí hotel Kingsbury, který byl terčem atentátu.

Článek

Úřady původně uváděly, že při útocích zahynulo 359 lidí a na 500 jich bylo zraněno. Ve čtvrtek však uvedly, že počet obětí může být až o stovku nižší. Na vině jsou údajně chybně nahlášená čísla z márnic.

V této souvislosti varovalo americké velvyslanectví na Srí Lance občany před nebezpečím dalších útoků na kostely. Největší nebezpečí hrozí od pátku do neděle, tweetovalo velvyslanectví s odkazem na srílanské úřady. „Buďte ostražití a vyhněte se větším davům,“ psal velvyslanec.

Na Srí Lance nadále platí výjimečný stav, který umožňuje policii a armádě zatýkat a vyslýchat podezřelé bez soudního povolení. Srílanská armáda uvedla, že zvýšila počet vojáků zapojených do pátrání po podezřelých a výbušninách z 1300 na 6300.

Během noci na čtvrtek bylo zadrženo dalších 16 podezřelých, celkem je ve vazbě 76 lidí. Podle policejního prohlášení je jeden ze zadržených spojený s „teroristickou organizací”. Policie také zadržela otce dvou sebevražedných útočníků - bohatého srílanského obchodníka s kořením.

Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu Národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším. Zatím není jasné, zda Haším zahynul při explozích jako jeden ze sebevražedných atentátníků, anebo je na útěku, napsal zpravodajský server BBC News.

Reklama

Výběr článků

Načítám