Hlavní obsah

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan. V úterý to uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. S ohledem na rodinu nebude úřad poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež sdělil, že příčinou úmrtí českého občana nebyl válečný konflikt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Ostrov Sokotra

Článek

Také ředitel cestovní kanceláře Hamidi Omar Jamaein uvedl, že úmrtí nesouvisí s bezpečnostní situací na Sokotře, stala se nešťastná tragická událost. Podrobnosti s ohledem na rodinu nesdělil.

Američané a Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti húsíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě, Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana na jemenském ostrově Sokotra. O této skutečnosti byl náš zastupitelský úřad v Rijádu informován v pondělí. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedl Drake.

Zřejmě se utopil

Na ostrov Sokotra měla v neděli naplánovaný odlet cestovní kancelář Hamidi. Její ředitel Omar Jamaein uvedl, že úmrtí nesouvisí s konfliktem a bezpečnostní situací na Sokotře. Stala se nešťastná tragická událost. Podle serveru Tn.cz šlo o muže, který se utopil.

„Opravdu došlo k úmrtí českého turisty. Bez jakékoliv vazby ke konfliktu. Rodina si nepřeje sdělovat další podrobnosti a musíme tuto prosbu respektovat,“ řekl Papež.

Srpnové utonutí dvou dětí v nádrži na Lounsku: Policie navrhla obžalobu

Krimi

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden prohlásila, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.

Ministerstvo vydalo počátkem ledna varování ohledně cest do Jemenu včetně ostrova Sokotra. Území Jemenu v něm úřad označil za „značně rizikové“ a české občany vyzval, aby oblast opustili.

V cestovatelském systému Drozd je v tuto chvíli zaregistrováno sedm českých občanů v Jemenu, uvedl Drake.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, tvrdí, že útoky na kontejnerové lodě, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

AČCKA minulý týden požádala ministerstvo zahraničí, aby své varování ohledně cest na jemenský ostrov Sokotra přehodnotilo. Úřad ale doporučení po konzultaci s českou ambasádou v Rijádu ponechal.

Po dvou týdnech zemřela 19letá dívka, která se topila na koupališti v Ostravě

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám