Hlavní obsah

Na Indii a Bangladéš se řítí mohutný supercyklon. Koronavirus komplikuje evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pobřežních oblastí Indie a Bangladéše evakuují miliony lidí, protože se k pobřeží Bengálského zálivu blíží mohutný cyklon Amphan, který byl měl soud zasáhnout ve středu, uvedla stanice BBC. Na místě bylo předem vysláno přes dvacet záchranných týmů a další jsou připravené v záloze, uvedli indičtí představitelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklon v Bengálském zálivu Video: Reuters

 
Článek

Meteorologové předpokládají, že až cyklon dorazí, budou pobřeží bičovat větry o rychlosti až 185 km/h.

V Bangladéši se bojí, protože bouře je nejsilnější od cyklonu Sidr, jenž v rcoe 2007 zabil 3500 lidí. Většina jich zahynula, když se vzedmula voda. Evakuují tam proto dva miliony lidí. Podle BBC jde dokonce od nejsilnější supercyklon od roku 1999, který v indickém státu Urísa zabil přes 9000 lidí.

Vítr se před dosažením břehu zmírňuje, jenomže hladina může podle indických meteorologů stoupnout o tři až pět metrů. Proto se v obou zemích evakuují lidé z hustě osídleného pobřeží.

Foto: ČTK/AP

Satelitní obrázky cyklonu Amphan

Situaci ještě komplikuje pandemie koronaviru, kvůli které se do svých venkovských domovů v Indii vracejí tisíce migrujících pracovníků. Nejvíce je jich ze Západního Bengálska a Urísy. Druhý z indických států kvůli tomu zastavil provoz vlaků, aby migrující dělníci nedorazili na pobřeží. Šéfové okresů na pobřeží naléhají na vedení státu, aby je dočasně ubytovalo, než bouře odezní.

Problémem také je, kam dát lidi evakuované od pobřeží, protože v Uríse 250 z 800 evakuačních zařízení slouží lidem v karanténě.

Potřeba je přitom více zařízení, aby se dodržela vzdálenost mezi lidmi.

Foto: Mehaboob Gazi, ČTK/AP

Indičtí vesničané odcházejí od pobřeží, k němuž se blíží cyklon.

Bangladéšská metropole Dháka vzhledem k šíření nákazy koronavirem zdvojnásobila počet provizorních přístřešků, aby evakuovaní lidé měli kolem sebe více prostoru. V přístřeších má platit povinnost nosit roušky.

Reklama

Výběr článků

Načítám