Hlavní obsah

Na Filipínách uštědřili ránu islamistům, zabili velitele teroristů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Vysoký velitel radikální muslimské vzbouřenecké skupiny Abú Sajjáfa, která působí na jihu Filipín, byl mezi šesti radikály, kteří byli zabiti pří útoku armády na tábor vzbouřenců. Albader Parad stál za loňským únosem tří příslušníků Červeného kříže.

Článek

„Máme z nezávislých civilních zdrojů potvrzeno, že jedno z šesti nalezených tel patřilo Albaderu Paradovi,“ řekl generál Benjamin Dolorfino. „Považujeme to za tvrdý úder pro islámské militanty na jihu,“ dodal generál. Velkou ránu skupina utrpěla už v prosinci, když byl zadržen její zakladatel Abdul Bášir Latip, zapletený do únosů cizinců a křesťanů.

Armáda podnikla útok na tábor na základě tipu od místních obyvatel. Při akci bylo zabito šest radikálů. Padl jeden příslušník filipínské námořní pěchoty. Další tři byli zraněni.

Skupina Abú Sajjáfa je nejradiálnější z muslimských skupin na jihu Filipín. Je napojena na síť Al-Káida. Stojí za mnoha únosy, popravami a pumovými atentáty.

Jejím cílem je vyhlásit na ostrovech Sulu a Mindanao nezávislý islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám