Hlavní obsah

Na 130 lidí v Kongu zavalila zemina, sesuv natočila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sesuv půdy po bleskových záplavách na východě Konga tento týden v oblasti koltanových dolů Rubaya u hranic se Rwandou připravil o život 130 lidí. Na záběrech, které ve středu zveřejnila agentura Reuters, je vidět, jak lidé, kteří vzácnou rudu často těží bez základních pomůcek, marně prchají před valící se zeminou.

Sesuv půdy v dole v Kongu zabil nejméně 130 dělníků.Video: AP

 
Článek

Přívalové deště v regionu Kalehe začaly ve čtvrtek večer. Řeky se vylily z břehů a bleskové povodně smetly většinu budov ve dvou vesnicích, což způsobilo velké ztráty na životech.

Přesná čísla nejsou k dispozici, podle posledních zpráv ale celkový počet obětí přesáhl čtyři stovky.

Silné deště v posledních dnech zasáhly tisíce lidí ve východní Africe, včetně některých částí Ugandy a Keni. Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě, která sousedí s Kongem, si začátkem týdne vyžádaly 129 mrtvých.

Koltan

Koltan/coltan je jiný název pro rudu kolumbit-tantalit, ze které se získává niob a tantal. Při rafinaci vzniká prášek, jež se používá při výrobě turbín, jaderných reaktorů, ale i v zubařství. Tantal pak slouží při výrobě drobných elektronických součástek. Nejrozsáhlejší naleziště koltanu se nacházejí v Africe, konkrétně v Kongu.

Záchranář v Peru slaňoval ze skály a zřítil se na něj mrazák

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám