Hlavní obsah

Politika a olympiáda: v Tokiu se řeší zkřížené ruce i odznáček s Maem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dočasně zastavil vyšetřování americké atletky Raven Saundersové kvůli gestu při medailovém ceremoniálu. Koulařka zvedla nad hlavu překřížené ruce. Během olympiády jsou přitom jakákoliv politická gesta zakázána.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Koulařka Raven Saundersová během medailového ceremoniálu ukázala gesto zkřížených rukou.

Článek

Ruce překřížené do tvaru písmena X podle americké atletky znamenají solidaritu s utlačovanými. Přesto MOV zahájil vyšetřování kvůli možnému porušení pravidla o zákazu politických vyjádření během olympijských soutěží.

To se ale nyní pozastavilo. Důvodem jsou tragické osobní okolnosti, stříbrné medailistce totiž zemřela matka.

Číňanky měly na stupních vítězů odznaky s Mao Ce-tungem, pořadatel chce vysvětlení

Zahraniční

„Dnes (ve středu) ráno jsme se doslechli velmi smutnou zprávu o úmrtí matky Raven Saundersové. MOV vyjadřuje Raven a její rodině svou účast. Je pochopitelné, že vzhledem k těmto okolnostem je celý proces na nějakou dobu zastaven," uvedl mluvčí MOV Mark Adams.

Olympijský výbor USA už oznámil, že koulařku žádným způsobem za gesto trestat nebude.

Mao a olympijské kruhy

Nejde však o první případ nepřípustných politických proklamací na hrách v Tokiu.  Mezinárodní olympijský výbor stále čeká na oficiální reakci čínské strany k případu cyklistek Čung Tchien-š' a Pao Šan-ťü.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Čínské vítězky v druhé cyklistice připnuly na medailový ceremoniál odznáček s Mao Ce-Tungem.

Zlaté medailistky z týmového sprintu na dráze měly při slavnostním vyhlášení připnuté odznáčky s hlavou někdejšího komunistického vůdce Mao Ce-tunga.

„Jsme v kontaktu s Čínským olympijským výborem, jenž nás ujistil, že brzy dostaneme úplnou formální odpověď. Ale také nás už ujistil, že se to nebude opakovat," řekl mluvčí MOV Adams.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Už se to nebude opakovat, slíbil čínský olympijský výbor ke kauze odznáčků s Maeem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám