Hlavní obsah

Sbal se, máš na to 40 minut. Sprinterka popsala, jak ji Bělorusko poslalo z olympiády pryč

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská byla v neděli donucena odcestovat z olympijské vesnice na letiště v Tokiu. Předtím ji běloruský atletický svaz odhlásil ze závodu na 200 metrů, který měla běžet v pondělí. Cimanouská poskytla rozhovor Dmitriji Rutovi z běloruského sportovního serveru tribuna.com. Popsala, jak rychlý odjezd na letiště probíhal a co se dělo potom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tokijském letišti s japonskými policistyVideo: Reuters

 
Článek

„Jak mi řekl šéftrenér národního týmu Jurij Mojsevič, už to není otázka atletiky nebo sportu, řeší se to na vyšší úrovni,” popsala čtyřiadvacetiletá sportovkyně. Ten jí už v sobotu rozmlouval start v běhu. Měla říct, že je zraněná, vyfotit se a odletět domů. Pokud by to neudělala, bude úplně vyloučena z týmu a nebude smět závodit. Nakonec se s ním dohodla, že 200 metrů poběží a pak odletí. V neděli už ale bylo všechno jinak.

Běloruskou sprinterku nutili funkcionáři odletět z olympiády. Japonci ji odvezli na bezpečné místo

Svět

„Měla jsem pohovor s psychologem, který mi říkal nějaké nesmysly, snažila jsem se ho neposlouchat. Pak přišel Artur Šumak, zástupce běloruského výpravy a řekl mi, že mám 40 minut na to, abych se sbalila,” popsala Cimanouská.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Kryscina Cimanouská na startu sprintu na 100 metrů v Tokiu.

Každých 10 minut ji prý někdo chodil kontrolovat, jak pokračuje. Balení se podle svých slov snažila protahovat a mezitím komunikovala s manželem a dalšími příbuznými a řešili, co dělat. „Došli jsme k tomu, že pojedu na letiště a tam se obrátím na policii.”

Česko dá běloruské sprinterce vízum. Může přiletět vládním speciálem, nabízí funkcionář

Domácí

Do auta tedy sprinterka nastoupila sama. Odmítla, že by do něj byla natlačena násilím. „Vzali moje zavazadla, sedla jsem si a jeli jsme na letiště.”

Foto: Issei Kato, Reuters

Běloruská atletka Krystcina Cimanouská na tokijském letišti

„Na letišti bylo jasné, že můj doprovod poletí se mnou.” Šla jsem na policii, která začala situaci řešit. Lidé, kteří ji doprovázeli údajně seděli celou tu dobu asi pět metrů vedle a telefonovali.

Dělá jen problémy. Běloruský výškař podporuje snahu poslat sprinterku domů

Evropa

Policie v neděli večer středoevropského času odvezla na bezpečné místo. Sportovkyně údajně řeší žádost o azyl. O případ se zajímá běloruská diaspora v Japonsku a situaci řeší mezinárodní olympijský výbor.

Start ve štafetě

Cimanouská si funkcionáře znepřátelila tím, že ve videu emotivně komentovala rozhodnutí trenérů zařadit jeina závod štafety 4 krát 400 metrů, aniž by ji o tom předem informovali. Dozvěděla se to až v Tokiu. Důvodem bylo to, že do Tokia nepřiletěly další závodnice, které měly tento závod běžet. „To je naprostá neúcta ke sportovcům, k práci a energii, kterou léta investovali do toho, aby se připravili na svůj závod. Vládne tady naprostý chaos,” uvedla již předtím Cimanouská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám