Hlavní obsah

Moskva chce vylepšit africké školství. Plánuje výuku v ruštině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin chce zakládat ruskojazyčné školy v afrických státech. Oznámil to během plenárního zasedání Ekonomického a humanitárního fóra Rusko–Afrika. Moskva má pomoci Africe s rozvojem vysokých, středních i základních škol, zapojí se do přípravy pedagogů, vedoucích a technických pracovníků škol a odborných učilišť.

Foto: Profimedia.cz

Děti ze Středoafrické republiky, ilustrační foto

Článek

„Jsem přesvědčen, že realizace takových projektů, jako je výuka ruského jazyka a zavádění vysokých vzdělávacích standardů naší země, se stane základem pro budoucí vzájemně prospěšnou a rovnoprávnou spolupráci,“ nechal se slyšet Putin.

„V osmadvaceti afrických státech byl zahájen projekt zaměřený na vytváření středisek otevřeného vzdělávání pedagogů a vychovatelů předškolních zařízení, základních a středních škol. Plánujeme za tímto účelem také zvýšit počet přijatých studentů z afrických zemí na ruských vysokých školách pedagogického zaměření,“ prohlásil dále Putin.

Podle Lidie Malyginové, profesorky Moskevské státní univerzity, je Rusko takto aktivní například v Alžírsku, Ghaně, Zimbabwe, na Madagaskaru, v Ugandě či v Jihoafrické republice.

Pokud Ukrajinci uspějí, sáhneme po jaderné zbrani, hrozí opět Medvěděv

Evropa

„Počínaje rokem 2024 se afričtí partneři mohou zapojit do aktivit Mezinárodní organizace ruského jazyka, která sdružuje země, v nichž se ruský jazyk vyučuje a kde je zájem o ruskou kulturu,“ uvedlo ruské ministerstvo školství.

Ruština jako politický nástroj už za Bokassy

Počínaje školním rokem 2022/2023 je ruština z rozhodnutí středoafrického prezidenta Faustina-Archangeho Touadéry povinným vyučovacím předmětem například na univerzitách ve Středoafrické republice, studenti tam ale studují také francouzštinu, španělštinu a čínštinu, psala dříve Agence Ecofin.

Ruština se už ve Středoafrické republice vyučovala za diktátora Jeana-Bédela Bokassy, po jeho pádu byl tento východoslovanský jazyk z osnov vyškrtnut.

Válka se na Ukrajině vede i knihami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám