Hlavní obsah

Mise OSN v Libyi ohlásila nález osmi hromadných hrobů

Libye

V severozápadní Libyi se našlo nejméně osm hromadných hrobů. Oznámila to dnes podpůrná mise OSN pro Libyi (UNSMIL) a vyzvala k rychlému vyšetření případů a k identifikaci těl. Podle UNSMIL jsou hroby poblíž Tarhúny, která leží zhruba 65 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Místo bylo původně v rukou armády maršála Chalífy Haftara, ale armáda bojující proti němu v zájmu vlády, jež sídlí v Tripolisu, Haftarovy lidi z místa vytlačila.

Ministerstvo spravedlnosti tripoliské vlády už jmenovalo vyšetřovací komisi. UNSMIL chce, aby byla místa nálezu zajištěna, těla vyzvednuta a identifikována. Mají se zjistit příčiny smrti a mrtví pak budou vydáni rodinám.

V brazilském městě kopou masové hroby, prezident stále mluví o „lehkém nachlazení“

Koronavirus

Libye se nevymanila z konfliktu od roku 2011. Haftar hájí zájmy režimu, který ovládá východ země, a loni začal bojovat i o Tripolis. V posledních dnech byl ale nucen kvůli úspěchům armády vlády, již uznává OSN, stanoviště na severozápadě země opustit.

David Schenker z amerického ministerstva zahraničí dnes oznámil, že USA vyšetřují zprávy o tom, že Haftarovo letadlo bylo minulý týden ve venezuelském Caracasu a že se maršál snažil vyjednat dohodu o prodeji libyjské ropy. Schenker upozornil, že sankce OSN a USA vztahující se na Libyi zakazují exportovat libyjskou ropu mimo dohody uzavřené státní ropnou korporací.

Reklama

Výběr článků

Načítám