Hlavní obsah

Migrace z Iráku do Litvy je problém celé EU, tvrdí šéf unijní diplomacie

O narůstajícím počtu iráckých občanů, kteří se přes Bělorusko nelegálně dostávají do Litvy, členského státu Evropské unie, mluvil šéf unijní diplomacie Josep Borrell s iráckým ministrem zahraničních věcí Fuádem Husajnem. Litevská pohraniční stráž tento týden v jediném dni zadržela rekordních 171 nelegálních migrantů pocházejících z Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Článek

Litva v poslední době upozorňuje na narůstající počet migrantů, kteří se na její území dostávají z Běloruska. Podle agentury AP zadržela letos již 3027 běženců.

„Není to problém pouze jednoho členského státu, ale celé Evropské unie. Počítáme s podporou Iráku,“ napsal Borrell po rozhovoru s iráckým ministrem zahraničí na Twitteru.

Zůstaňte doma, vzkazuje Merkelová Afgháncům prchajícím před Tálibánem

Svět

Po Husajnovi unijní diplomat požadoval vysvětlení, jakým způsobem je k přepravě migrantů používáno letiště v hlavním iráckém městě Bagdádu. V rozhovoru pro španělský list El País Borrell vysvětlil, že migranti se dostávají letecky z Bagdádu do Minsku a posléze autobusem k litevské hranici, kterou poté nezákonně překonávají.

Bělorusko podle něj nechává migranty do sousední Litvy proudit, aby se pomstilo za sankce, které proti němu od loňského roku uplatňuje Evropská unie. „Je to odpověď Běloruska na sankce (...) Migranti jsou bohužel opět používáni jako zbraň,“ řekl Borrell.

Lampedusa čelí s létem rostoucí migrační vlně

Zahraniční

K poskytnutí pomoci Litvě s posílením kontroly na jejích hranicích vyzvala členské státy evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám