Hlavní obsah

Medvídek Pú dostává na budku. Na Tchaj-wanu se staly hitem protičínské nášivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současném napětí mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou se v ostrovním státě staly hitem nášivky, které zobrazují černého medvěda coby symbol Tchaj-wanu, jak dává do zubů medvídkovi Pú. Ten bývá pro svou podobu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem často ústřední postavičkou nejrůznějších vtípků.

Foto: Profimedia.cz

Protičínské nášivky s medvídkem Pú

Článek

Nášivky, jež zobrazují černého medvěda s tchajwanskou vlajkou, jak dává pěstí Medvídkovi Pú, se na ostrově prodávají již od loňska, ale velkou pozornost vzbudily až v sobotu. Místní tisková agentura totiž zveřejnila fotografii vojenského pilota při kontrole stíhačky, který měl tuto nášivku na rukávu.

Za nášivkou stojí Alec Hsu, jenž ji prodává ve svém obchodě, a v posledních pár dnech zaznamenal prudký nárůst poptávky. „Chtěl jsem podpořit morálku našich vojáků,“ osvětlil Hsu motivaci, která ho k návrhu nášivky vedla. A doplnil, že mezi jeho zákazníky patří jak příslušníci armády, tak civilisté.

Černý medvěd je na Tchaj-wanu ohroženým druhem, a tak velmi dobře symbolizuje boj proti útlaku ze strany většího a silnějšího protivníka. Čína si totiž Tchaj-wan nárokuje jako své území.

Téma je v současnosti o to žhavější, že vedení pevninské Číny se netají plány na vojenské ovládnutí Tchaj-wanu a čínská armáda nedávno ve vodách kolem ostrova prováděla vojenské cvičení. Čím dál častěji se také blízko Tchaj-wanu objevují čínské vojenské letouny, připomíná web The Guardian.

Peking hrozí vojenským zásahem, pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost. Ten funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

K napětí nepřispěla ani nedávná návštěva tchajwanské prezidentky ve Spojených státech a různé „nevinné provokace“ přicházejí i ze strany Číny. Vrchní velení čínské armády tak například zveřejnilo video ze zmíněného cvičení podbarvené optimistickou hudbou, jež mířilo na obyvatele ostrova. Vyskytují se v něm totiž některé tradiční čínské znaky, které se na Tchaj-wanu stále používají, ale v pevninské Číně již nikoliv.

K nášivkám se vyjádřily i oficiální tchajwanské kruhy. „Kde se dají sehnat? Bude to určitě prodejní hit!“ napsalo například na Twitteru tchajwanské velvyslanectví v USA. A pochopení pro ně má i tchajwanská armáda, přestože nejsou oficiální součástí uniforem. Letectvo tak v prohlášení uvedlo, že nášivky nijak nepodporuje, ale „zachovává si otevřený postoj ke všemu, co zvyšuje morálku“.

Čtrnáct čínských letadel překročilo za posledních 24 hodin hraniční linii v Tchajwanské úžině

Asie

Reklama

Výběr článků

Načítám