Hlavní obsah

Maroko zakázalo burky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Marocké úřady zakázaly výrobu, prodej a nošení burek, tedy oděvů, které muslimkám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku pro oči. Zdůvodnily to potřebou zvýšit bezpečnost v zemi. S odvoláním na oběžník ministerstva vnitra o tom v úterý podle agentury AFP informovala marocká média.

Foto: Profimedia.cz

Maročanky v Rabatu protestují proti násilí na ženách. Značná část marockých žen, zejména ve městech, už nenosí ani šátky.

Článek

Burka, která je obvyklá spíše v Afghánistánu a Pákistánu, je v Maroku velmi vzácným jevem. Většina Maročanek nosí hidžáb - šátek zakrývající vlasy. Marocký král Muhammad VI. hlásí umírněný islám. Podle AFP je ale v této muslimské zemi stále vidět soupeření mezi moderností a konzervatismem.

„Zločinci několikrát použili tento oděv k páchání svých zločinů,” vysvětlil médiím zákaz burky představitel ministerstva vnitra. Narážel na atentáty, které islamisté spáchali v posledních letech v Maroku.

Maročanky zákaz vítají, salafisté mluví o tradicích

Pro představitelky marockých žen je zákaz burky „významným krokem v boji proti náboženskému extremismu” v Maroku.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Zákaz naopak vyvolal obavy salafistů a dalších muslimských tradicionalistů v zemi, že to povede k zákazu i nikábů, tedy oděvů, které ponechávají jen úzký průhled pro oči. „Je možné, že se Maroko blíží k zákazu nikábu, který muslimky nosí již pět století? Pokud se tak stane, byla by to katastrofa,” prohlásil jeden šejk z řad místních salafistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám