Hlavní obsah

Malému Messimu hrozili únosem, rodina z Afghánistánu utekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pětiletý Murtaza Ahmádí si vyrobil z igelitek dres slavného fotbalisty Lionela Messiho. Vyfotil ho bratr a fotografii umístil na sociální síť. Ta se pak rozletěla do světa a dostala se až k chlapcově argentinskému idolu s působištěm v FC Barcelona, který mu obratem poslal pravé dresy. Teď však na chlapce a jeho rodinu dolehla stinná stránka pozornosti světa. Stali se totiž terčem výhrůžek a museli kvůli nim z vlasti uprchnout.

Foto: Reuters

Malý Afghánec Murtaza Ahmídá s dresem od Lionela Messiho

Článek

Chlapcův otec řekl, že musel vzít rodinu pryč, protože jejich situace byla „velice nebezpečná“. „Před pár dny mi volal jeden místní zločinec. Myslel si, že když můj syn dostal trička od Messiho, tak má možná i peníze, a proto chtěl svůj podíl,“ vylíčil Aríf Ahmádí pro BBC. Dodal, že synovi také vyhrožovali únosem.

Rodina se nejprve přestěhovala do Islámábádu, ale pákistánské hlavní město pro ni bylo moc drahé, a tak se přesunula do Kvéty.

Foto: Profimedia.cz

Pětiletý Murtaza dostal na sociálních sítích přezdívku Malý Messi.

Fotografie malého Murtazy v dresu vyrobeném z igelitových tašek v modrobílých barvách a s ručně připsaným jménem Messi obletěl zkraje roku svět. [celá zpráva]

Barcelonský kanonýr mu pak poslal dva své vlastnoručně podepsané dresy a také míč.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi

„Miluji Messiho. On je nejlepší,“ řekl chlapec britské redakci a dodal, že by se se svým idolem jednou rád setkal. Messi, který je také ambasadorem Dětského fondu OSN (UNICEF), tvrdí, že je pro setkání, ale žádný konkrétní plán zatím není na světě. Afghánská fotbalová asociace před časem uvedla, že se o setkání postará, ať už na půdě Afghánistánu, Španělska nebo v jiné zemi.

Murtazova rodina pochází z afghánské provincie Gházní a patří k menšinovému, historicky perzekvovanému šíitskému etniku Hazárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám