Hlavní obsah

Maduro ohlásil dodávky léků z Ruska

– Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televizi ohlásil nadcházející dodávku stovek tun léků, zaslaných z Ruska. Současně znovu odmítl vpustit do strádající země americkou humanitární pomoc a léky, jak se domáhá opozice. Podle něj jde o „politickou show“ a „past“, nastraženou na žádost opozičního předsedy parlamentu Juana Guaidóa.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Ve středu legálně dorazí 300 tun humanitární pomoci z Ruska,“ prohlásil Maduro s tím, že půjde o „velmi drahé“ léky, za které venezuelská vláda „důstojně zaplatí“.

Režim se snaží zabránit tomu, aby opozice dostala do strádající země, kde hrozí kvůli nedostatku smrt minimálně 300 tisícům lidí, potraviny a léky ze Spojených států. Ty dopravují humanitární pomoc na hranici sousední Kolumbie, kvůli tomu Caracas posiluje u hranice přítomnost vojáků. Armáda zatím plně podporuje Nicoláse Madura.

Děsí Venezuelu intervencí 

Autoritářský prezident Maduro tvrdí, že dodávky humanitární pomoci mají předcházet vojenské intervenci Spojených států ve Venezuele. Madura jako prezidenta stále uznává řada států, včetně Ruska, Číny nebo Turecka.

Guaidó, který je od ledna předsedou venezuelského parlamentu, se prohlásil prozatímním prezidentem během demonstrací 23. ledna. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový prezidentský mandát Nicoláse Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Za hlavu Venezuely ho uznaly USA i další americké země, posléze se přidaly i státy evropské a další.

Opozice ale nyní potřebuje hlavně dostat na svou stranu armádu. Na vojáky znovu apeloval americký prezident Donald Trump, aby se přidali na stranu opozice. V opačném případě je prý nečeká "žádná budoucnost, žádné východisko" a "ztratí vše".

Reklama

Výběr článků

Načítám