Hlavní obsah

Lidé padali jak domino, popisují svědci tragédii v Soulu

Soul
Aktualizováno

Oslava Halloweenu v jihokorejském Soulu se v sobotu proměnila v tragédii. V tlačenici v úzké uličce ve čtvrti Itaewon nepřežilo nejméně 153 lidí, většinou ve věku kolem dvaceti let. Lidé padali jak domino, popisují svědci událost.

Tragické oslavy Halloweenu v SouluVideo: Reuters

 
Článek

Tlačenici v úzké uličce, která měří 41 metrů na délku a pouze čtyři metry na šířku, způsobila podle jihokorejských médií informace o tom, že se v jednom z místních barů nachází blíže nespecifikovaná celebrita.

Podle svědků byla tlačenice v uličce tak velká, že se lidé doslova nemohli hnout z místa. Tragickou se situace stala ve chvíli, kdy začali k zemi padat lidé uprostřed davu.

„Další lidé se neustále tlačili do uličky, byl slyšet křik. Lidé pak začali padat jako domino. Myslel jsem, že mě utlačí k smrti,“ popsal tragédii jeden ze svědků. Situaci ještě zhoršoval sklon uličky. Lidé pod kopcem měli kvůli tlačenici problémy s dýcháním, někteří ztráceli vědomí.

V tlačenici při oslavě Halloweenu v Soulu zemřelo 153 lidí

Svět

Někdo volal směrem k lidem na kopci, aby se stáhli. Dav ale slovům nerozuměl, a začal se naopak tlačit víc dopředu.

Někteří svědci a přeživší také vinili z tragédie majitele barů a obchodů, které se v uličce nacházejí. Lidé z davu se do nich totiž snažili dostat, ale majitelé je vyhazovali se slovy, že je po zavírací hodině.

Foto: Yonhap, Reuters

Při tlačenici v Soulu zemřelo 151 lidí.

„Zdá se, že obětí bylo více, protože lidé se pokoušeli dostat do přilehlých obchodů, ale jejich majitelé je nepustili dovnitř, protože už měli po zavíračce,“ citovala agentura Yonhap jednoho ze svědků.

The Korea Times zase citoval svědka, který tvrdí, že majitelé těchto obchodů se rozhodli pomáhat až ve chvíli, kdy už bylo mnoho lidí po smrti.

Ministr vnitra: Nešlo tomu zabránit

Výsledkem tlačenice v Soulu je nejméně 153 mrtvých a 82 zraněných.

„Všude pobíhali záchranáři a snažili se poskytnout první pomoc. Počet obětí ale převyšoval počet záchranářů. Bylo to jak v nějaké válečné zóně,“ popsal jeden z přeživších.

Většina obětí jsou lidé ve věku kolem 20 let. Nejmladší oběti je 16. Ze 153 mrtvých je 97 žen a 22 lidí pochází ze zahraničí – z Číny, Íránu, Uzbekistánu či Norska. Nejsou informace, že by mezi oběťmi byl český občan.

Foto: Han Sang-kyun, ČTK/AP

Na místo neštěstí dorazil jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Podle ministra vnitra Lee Sang-mina nešlo tragédii nijak zabránit. Počet lidí, kteří se vydali slavit Halloween, prý nebyl větší než v předchozích letech. „Nevypadá to na incident, kterému by se dalo předejít vysláním většího počtu policistů,“ uvedl.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol vyhlásil na neděli státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám