Hlavní obsah

Lidé létali po palubě, na stropě byla krev. Letecký incident si vyžádal padesát raněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba padesát lidí utrpělo zranění poté, co sebou ve vzduchu prudce trhlo letadlo mířící z Austrálie na Nový Zéland. Náhlý propad stroje Boeing 787-9 Dreamliner vymrštil nepřipoutané cestující, kteří „létali“ po palubě a naráželi do stropu, vylíčili pasažéři tamním médiím. Podle aerolinek incident způsobila blíže neurčená „technická událost“.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 787 společnosti LATAM Airlines. Ilustrační foto

Článek

„Právě jsem podřimoval, naštěstí jsem měl zapnutý pás a najednou letadlo prostě spadlo. Nebylo to, jako když to s vámi při turbulencích několikrát hodí… prostě jsme spadli,“ popsal webu stanice RNZ cestující Brian Jokat s tím, že nepřipoutaný cestující sedící dvě sedadla od něj vyletěl nahoru a narazil do stropu.

„Myslel jsem, že se mi to zdá. Otevřel jsem oči a on byl zády nalepený na stropě letadla a díval na mě. Bylo to jako ve Vymítači ďábla,“ řekl Jokat s odkazem na slavný hororový film. Muž podle něj později opět spadl na zem a zlomil si o sedadlo žebra. Podle cestujícího incident trval několik vteřin.

„Bývala jsem letuška a něco podobného jsem zažila poprvé. Celé letadlo jako by zamrzlo,“ řekla jedna z cestujících listu New Zealand Herald.

Čtyři nouzová přistání v jednom týdnu. Černá série americké společnosti pokračuje

Amerika

„Lidé létali po palubě. Řada se jich vážně zranila,“ citovala server RNZ dalšího cestujícího, který se představil jako Jacinto. „Na stropě byla krev,“ dodala cestující jménem Valentina, podle níž se incident stal zhruba padesát minut před přistáním v cílové destinaci.

Z přibližně padesáti lidí, které museli po přistání v Aucklandu ošetřit lékaři, jich bylo hospitalizováno dvanáct včetně tří členů posádky, informovala novozélandská média s tím, že na letišti zasahovalo čtrnáct záchranářských jednotek.

„Let LA800 na trase Sydney - Auckland se během letu potýkal s technickou událostí, která způsobila silný pohyb,“ potvrdila incident společnost LATAM Airlines, aniž by upřesnila, o jaký problém šlo. Aerolinky také dodaly, že litují „nepohodlí a zranění“ cestujících. Společnost také zrušila následující spoj z Aucklandu do Santiaga de Chile.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) tento měsíc informoval o problému s odmrazovacími systémy u strojů Boeing 787-9 Dreamliner, informovala v této souvislosti stanice CNN. Úřad ale na věc upozornil v režimu vyhrazeném pro méně závažné chyby, které podle mínění kontrolorů nevyžadují okamžité odstavení letadel.

Podle březnového oznámení FAA zároveň audit výroby letounů 737 MAX u společností Boeing a jejího dodavatele Spirit AeroSystems zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby. Při letu 5. ledna novému letadlu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines ve velké výšce odpadly dveře a piloti museli nouzově přistát.

Letadlo United Airlines ztratilo při vzletu kolo. Incident zachytila kamera

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám