Hlavní obsah

Lidé evakuovaní z Japonska přiletěli do Prahy

Novinky, ČTK, Alena Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dvě vojenská letadla s lidmi evakuovanými z Japonska přistála ve čtvrtek ráno na armádním letišti v pražských Kbelích. Dva speciály přivezly více než 106 lidí, kteří využili možnost odletět ze země postižené následky zemětřesení a vlnou tsunami.

Vládní speciály přivezly 106 evakuovaných Video: Novinky

 
Článek

První airbus dosedl v šest hodin ráno, druhý o deset minut později. Na jejich palubě bylo 106 evakuovaných. Kromě Čechů přiletěli také cizinci, dva občané Slovenska, jeden člověk z Polska, jeden z Bulharska a jeden Korejec s vazbami na Česko. Na letišti Čechy přivítal ministr obrany Alexandr Vondra. Kromě členů České filharmonie, kteří byli v Japonsku na zájezdu, využily této nabídky především ženy s dětmi ze smíšených manželství.

Foto: Petr Horník, Právo

Cestující vycházejí z vládního speciálu na letištích v Kbelích

Foto: Petr Horník, Právo

Armádní airbus na letišti v Kbelích

Novinkám po příletu ženy sdělily, že odletěly asi na tři týdny až měsíc kvůli dětem pro případ, že by se situace v zemi zhoršila. Manželé většinou zůstali v Japonsku.

Pilot uvedl, že nálada na palubě byla dobrá a let proběhl v klidu. Problémy nebyly ani na japonském letišti Narita, odkud speciály vzlétly.

Foto: Petr Horník, Právo

Cestující po příletu z Japonska na armádním letišti v pražských Kbelích

Japonsko po zemětřesení čelí havárii jaderné elektrárny Fukušima 1, radiace hrozí podle dosavadních informací pouze v jejím bezprostředním okolí.

"Vojáci byli vybaveni dozimetrickými přístroji. Každý z cestujících měl pak možnost projít dozimetrickou kontrolou. 99 procent pasažérů tuto možnost využilo. Výsledky byly negativní," řekla Novinkám mluvčí Generální štáb Armády ČR Jana Růžičková.

Foto: Martin Hladík, ČTK

Členové České filharmonie na letišti Narita před odletem do Prahy

Do zemětřesením postižené země vyslala letouny armáda v úterý večer potom, co se premiér Petr Nečas dohodl s ministry, že speciály odvezou ženy a děti, a také část výpravy České filharmonie. Zájem o odlet z ostrovního státu byl podle ministerstva zahraničí velký, řada lidí ale nakonec cestu odřekla nebo na letiště nepřišla. Nevyužito tak v letadlech zůstalo celkem 25 míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám