Hlavní obsah

Libyjští fotbalisté přeběhli od Kaddáfího k opozici

Tripolis

K libyjské opozici se připojilo 17 představitelů tamního fotbalu, včetně několika hráčů národního týmu a kouče nejlepšího tripolského klubu Al-Ahlí Ádila bin Ísy. Fotbalisté a představitelé fotbalu svůj krok oznámili stanici BBC v pohoří Nafúsa v západní Libyi.

Článek

 

Ke skupině se přihlásil také brankář národního týmu Džuma Ktat. "Vzkazuji plukovníkovi Kaddáfímu, aby nás nechal na pokoji a umožnil nám vytvořit svobodnou Libyi. Nic pro Libyi neudělal. Podívejte se, není tady dobrá infrastruktura ani zdravotnictví. Je to důsledek špatné vlády, která je tu 42 let," řekl brankář.

S novináři hovořil před ostatními členy skupiny v hotelu ve městě Džádú v noci na dnešek. Jsou v oblasti, kterou ovládá opozice.

Ísá BBC řekl, že se rozhodl odejít do hor na západě Libye, protože chce dát najevo, že Libye musí být "svobodná a jednotná". "Doufám, že se jednoho dne probudím a zjistím, že Kaddáfí už tady není," sdělil.

V Libyi stejně jako v ostatních severoafrických zemích je fotbal velmi populární a přechod fotbalistů k opozici je dle BBC pro Kaddáfího propagandistická rána. Libyjský vůdce ale prozatím odolal veškerému tlaku a odmítá z čela státu odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám