Hlavní obsah

Zbrojní embargo ohledně Libye už porušilo několik zemí

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz dodávání zbraní bojujícím stranám v libyjském konfliktu, na němž se před týdnem v Berlíně dohodli zástupci světových mocností, už stihlo porušit několik zemí, oznámila o víkendu Organizace spojených národů.

Foto: Ramzi Boudina, Reuters

Snímek z lednového jednání zástupců zemí sousedících s Libyí v Alžírsku

Článek

„Za posledních deset dní bylo zaznamenáno množství letů, které přistály na letištích v západní i východní části Libye a dodaly jednotlivým stranám vyspělé zbraně, obrněná vozidla, bojovníky i poradce,“ vzkázala podle stanice Deutsche Welle mise OSN v Libyi, aniž by jmenovala konkrétní státy, které embargo porušily.

„Odsuzujeme tato pokračující porušení dohody, kvůli nimž hrozí, že země upadne do dalšího kola bojů,“ stojí dále v prohlášení.

Do událostí v Libyi nebudeme zasahovat, shodli se světoví státníci

Svět

Dohodu podepsalo celkem 16 států, mezi účastníky summitu byli zástupci Turecka, Ruska, Spojených států, Francie, Británie, Egypta, Spojených arabských emirátů i Evropské unie.

O situaci v Libyi v pátek mluvila i německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem, jenž do země nedávno poslal vojenské experty na pomoc mezinárodně uznávané libyjské vládě Faíze Sarrádže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám