Hlavní obsah

Kvůli otravě olovem odstěhují čínské úřady od továren 15 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Úřady ve střední Číně přestěhují 15 000 lidí, kteří žijí v blízkosti největší továrny na zpracování olova v zemi. Důvodem je, že u více než tisícovky tamních dětí bylo zjištěno vysoké množství tohoto kovu v krvi. Napsal to v pondělí čínský list China Daily.

Foto: Parth Sanyal , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé desítky vesnic ohrožení továrnami v Ťi-jüanu v provincii Che-nan budou přestěhováni do oblasti vzdálené čtyři kilometry od svých stávajících domovů. Podniky budou moci pokračovat v produkci olova.

Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

Vedení továren vysází stromy

Kroky vlády však ne všichni považují za dostatečné. "Vláda měla jednat rychleji a udělat více, aby předešla podobným případům," prohlásila jedna z obyvatelek. Její dvě vnučky jsou mezi tisícovkou místních dětí, v jejichž krvi bylo zjištěno zvýšené množství olova nad povolenými limity.

Po vystěhování obyvatel vedení továren opuštěné pozemky pronajme a nechá vysázet stromy jako bariéru na ochranu ostatních vesnic v okolí, napsal list.

Prudký rozvoj čínské ekonomiky v posledních desetiletích jde často ruku v ruce se znečištěním životního prostředí. Příslušní činitelé běžně zavírají oči před dopady na životní prostředí, ať už kvůli úplatkům nebo kvůli zachování pracovních míst.
Mezi čínskou veřejností roste rozhořčení kvůli skandálům, v nichž se stávají oběťmi děti - vyvolává to znepokojení komunistického vedení, které se obává ohrožení sociální stability a čehokoliv, co by ohrozilo jeho autoritu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám